Tunsberg
Glemt passord?

Bøker til Kostholdsveileder

Hoveddelen av pensum til kostholdsveileder består av et stort antall egenproduserte artikler basert på nyere forskning og/eller sammendrag av fagbøker. Hver artikkel har oppgitte kilder, samt at vanskelige ord er koblet til skolens medisinske ordbok. Det finnes videoforelesninger til de fleste temaer (flere kommer i løpet av 2017).

I tillegg har vi tre obligatoriske bøker samt en del anbefalte. De obligatoriske bøkene er valgt ut for å gi supplerende opplysninger til pensumartiklene. Anbefalte bøker er ment å kunne gi en større brede i kunnskapen og muligheter for å se i større detalj innen enkelte felter enn det vi har anledning til i pensum. Fordi kosthold og helse er et modningsfag hvor det ikke finnes en fasit, er det en stor fordel å lese fagstoff med forskjellig innhold og vinklinger. Desto mer du leser jo bedre rustet er du til å veilede de som har behov for en justering av kosthold og livsstil.


NB! Klikk på bokens tilttel for å bestille

Den moderne jeger

Forfatter: Gry Hammer
ISBN: 9788202521509

Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig selv om du kjenner på tidsklemma? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsen? Da bor det en moderne jeger i deg! I denne boken viser forfatter, blogger og tradisjonsmatekspert Gry Hammer deg hvordan du gjør det.

For oss starter alt med maten. Og da er det selvfølgelig ferske råvarer og skånsom behandling som er det viktigste. En gledelig trend i dag, er søken etter gamle tradisjoner tilpasset en moderne verden. Nå dannes det grupper som skaffer ferske, økologiske råvarer til sine medlemmer, butikkene påvirkes til å ta inn lokale varer og bøndene inspireres til å ta matkvalitet på alvor.

Innen denne voksende gruppen av bevisste forbrukere, har Gry Hammer vært en meget synlig aktør. Gjennom sin blogg Fra jord til bord har hun i mange år fremmet informasjon om hvordan vi kan skaffe oss næringsrik mat, beskrevet gamle bearbeidingsmetoder som fermentering, bløtlegging og spiring og forklart verdien av innmat og kraftkoking. Det resulterte i boken Fermentering som ble en stor suksess i 2016.

Nå har hun skrevet en ny bok som tar for seg hvordan vi kan jakte på gode råvarer. Det gir mange råd om hvor vi skal lete, hvem som sitter på informasjon om kilder til forskjellige råvarer. Og ikke minst, et stort utvalg av oppskrifter som de fleste vil ha glede av, både for seg selv og for de man veileder.



Klikk her for å bestille

Naturlig slank med tarm i balanse

Forfatter: Fedon Lindberg
ISBN: 9788248919681

Her er nøkkelen til å oppnå og vedlikeholde en sunn tarmbalanse, en god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap. Fedon Lindberg gir et innsiktsfullt perspektiv på sammenhengen mellom vektøkning og den underliggende ubalansen av bakterier i tarmen, eller det han kaller «tarmfaktor», den oversette årsaken til vektøkning. Basert på nyere vitenskapelige forskning, forklarer Lindberg hvordan fordøyelsessystemet fungerer og hvordan du kan oppnå et sunt bakterieøkosystem, som fremmer vekttap ved at kroppen opptar færre kalorier fra mat, reduserer sultfølelse og søtsug og lagrer mindre fett. Nøkkelen er å begrense inntak av sukker og stivelse og å spise mer sunt fett, levende og fermentert mat, og nok protein i hvert måltid for å balansere tarmens bakterieflora. Ved hjelp av en enkel forklaring og en diettplan som er lett å følge, en 14-dagers menyplan, over 50 oppskrifter og gode råd, vil du få det du trenger til å oppnå – og vedlikeholde – sunn tarmbalanse, god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap.

Fedon slo ned nærmest som en bombe i den norske ernæringsdebatten rundt årtusenskiftet. Tenke seg til en greker som kommer og forteller at den kongelige norske poteten kunne være et problem. Og at vi ikke burde ha for mye brunost på brødskiva. Det måtte bli bråk. Nå, etter mange år og mange bøker har Fedon blitt en institusjon, en autoritet det absolutt er fornuftig å lytte til.

I 2017 ga han ut en bok som er meget aktuell. De senere årene har tarmens, og spesielt bakterienes betydning for alle sider av vår helse blitt omfattet av enorm interesse. Forskningen foregår over hele verden med mange oppdagelser som har stor betydning for hvordan helsen utvikler seg. Derfor er Fedons bok et nyttig bidrag til forståelsen av bakterienes betydning for alle deler av vår helse, fra fordøyelsesproblemer til søvn. Den er både grundig og samtidig lettlest.



Klikk her for å bestille

Bedre uten brød (2010)

Forfatter: Lutz, Allan, Veiersted
ISBN: 9788292605905

Boken presenterer et kosthold som inneholder lite karbohydrater og mer fett og protein. Legen Wolfgang Lutz har behandlet nærmere 15000 personer, og deres opplegg beskrives i denne boken. Pasienter med lidelser i mage- og tarm, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes og en rekke andre sykdommer har fulgt hans opplegg og spist seg friske. Boken inneholder norske pasienthistorier og er gjennomarbeidet for norske forhold.

Originalutgaven av denne boken, Leben ohne Brot, kom ut i 1967. Da er det helt naturlig å spørre, finnes det ikke noe nyere og bedre? Det er det selvfølgelig umulig å svare på. Men hvor aktuell den faktisk var, understrekes at den i 2000 ble oversatt og utgitt i USA under tittelen Life without Bread, og var utgangspunktet for den første utgaven av Bedre uten brød i 2005 og oppdatert i 2010 og det meste av innholdet er fortsatt like aktuelt.

Bokens tittel kan være litt misvisende, siden boken inneholder mye mer enn at brød i store mengder kan skape problemer. Wolfgang Lutz har både gjennomført forskning på hvordan maten påvirker kroppens funksjoner og hvordan teoriene virker i praksis i arbeidet med pasienter. Med et åpent sinn har han gått inn i kjernen og forklarer en del av de grunnleggende forholdene som bestemmer vår helse. VI får her en vitenskapelig basert forklaring på hvordan vi kan forstå kroppens reaksjoner på det vi spiser og hvilke forandringer vil kan ha glede av å gjennomføre.

I studieveiledningen til hvert tema vil de aktuelle delene av boken bli oppgitt.



Klikk her for å bestille
Totalt ca. kr 1100

Anbefalt litteratur

Dette er bøker som ikke er obligatoriske. Det er ikke meningen at du skal lese alle, men velge ut noen som tar for seg emner du har lyst til å lese mer om.

Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health
Klikk her for å bestille Forfatter: Gary Taubes
Pris: 115,-
ISBN: 9781400033461
Anbefalt i tema: 1
The Art and Science of Low Carbohydrate Living
Klikk her for å bestille Forfatter: Phinney and Volek
Pris: $20,-
ISBN: 9780983490708
Anbefalt i tema: 1
Food inc (DVD)
Forfatter: Eric Schlosser
Pris: $10,-
ISBN: 9780983490708
Anbefalt i tema: 2
Mat, menneske og evolusjon, E-bok
Klikk her for å bestille Forfatter: Iver Mysterud
Pris: 265,-
ISBN: 9788205444928
Anbefalt i tema: 3
Eat right 4 your type
Klikk her for å bestille Forfatter: Dr Peter D'Adamo and Catherine Whitney
Pris: $16,-
ISBN: 9780712677165
Anbefalt i tema: 3
Live in the Balance: The Ground-Breaking East-West Nutrition Program
Klikk her for å bestille Forfatter: Linda Prout
Pris: 119,-
ISBN: 9781569246153
Anbefalt i tema: 4
Den grønne supermaten
Forfatter: David Sandoval
Pris: 127,-
ISBN: 9788202480202
Anbefalt i tema: 6
Krydderleksikon
Klikk her for å bestille Forfatter: Kari Vetlesen
Pris: 499,-
ISBN: 9788282111928
Anbefalt i tema: 6
Medisinplanter i Norge
Klikk her for å bestille Forfatter: Rolv Hjelmstad
Pris: 437,-
ISBN: 9788205419148
Anbefalt i tema: 6
New Optimum Nutrition Bible
Forfatter: Patrick Holford
Pris: 106,-
ISBN: 9781580911672
Anbefalt i tema: 7
Fordøjelse en fornøjelse!
Klikk her for å bestille Forfatter: Eva Lydeking-Olsen og Marianne Fjordgaard
Pris: 554,-
ISBN: 9788792041692
Anbefalt i tema: 7
Blir du syk av maten du spiser?
Klikk her for å bestille Forfatter: Patrick Holford
Pris: 168,-
ISBN: 9788279790464
Anbefalt i tema: 7
Spis deg sukkerfri
Klikk her for å bestille Forfatter: Lars-Erik Litsfeldt
Pris: 149,-
ISBN: 9788292605462
Anbefalt i tema: 8
The Anti-inflammation Zone
Klikk her for å bestille Forfatter: Barry Sears
Pris: 88,-
ISBN: 9780060834142
Anbefalt i tema: 8
Nye Vitaminrevolusjonen
Forfatter: Knut T. Flytlie
Pris: 149,-
ISBN: 9788202438968
Anbefalt i tema: 9
Den store boken om vitaminer og mineraler
Klikk her for å bestille Forfatter: Hoffer, W. Saul
Pris: 399,-
ISBN: 9788292605936
Anbefalt i tema: 9
Spis deg ned i vekt
Klikk her for å bestille Forfatter: Sten Sture Skaldeman
Pris: 244,-
ISBN: 9788292605486
Anbefalt i tema: 10
Hjelp vi blir tjukkere!
Klikk her for å bestille Forfatter: Gary Taubes
Pris: 305,-
ISBN: 9788293154556
Anbefalt i tema: 10
Hvordan vinne venner (slik får du innflytelse og fremgang)
Klikk her for å bestille Forfatter: Dale Carnegie
Pris: 130,-
ISBN: 9788293154570
Anbefalt i tema: 12


© 2017 Tunsberg Medisinske Skole