Live fra Tunsbergdagene om:
Tunsberg

Tips til Zoom

Det å lære seg å bruke Zoom (og andre tilsvarende systemer) på en god måte, kan vise seg å være nyttig når du skal jobbe som terapeut/veileder. Det er nok ingen tvil om at denne måten å kommunisere på vil bli mer og mer vanlig.

Vi bruker både zoom webinar og zoom meeting. Med webinar er det kun lærere som er synlig med video og lyd. Når vi bruker Zoom i undervisningen er det alltid Zoom meeting. Da er det mulig for alle å ha på video og prate, i tillegg til mange andre nyttige funksjoner. Det som står i denne artikkelen gjelder Zoom meeting. 

Zoom er veldig enkelt å bruke for deg som er deltager. Du starter Zoom ved å klikke på en link som du får fra skolen, og så er du i gang. Med noen enkle forberedelser vil opplevelsen bli enda litt bedre. 

Forberedelser

  • Vi anbefaler å bruke et kablet headset. Ikke kjøp de aller billigste. Det er stor forskjell i kvalitet mellom de som koster lite og de som koster litt mer. 
    Det beste er å sitte et sted du ikke blir forstyrret av andre. 
  • Lukk alle programmer du ikke bruker. Da vil din maskin jobbe bedre, og det er mindre mulighet for at det oppstår feil. Du bør også starte maskinen på nytt. Du bør i tillegg lukke programmer som stjeler oppmerksomheten din. 
  • God lyd er det viktigste. Det er altså en fordel hvis du har et headset (hodetelefon og mikrofon). Det å bruke innebygd mikrofon vil ofte ikke være bra nok. Vi anbefaler et headset med USB-kabel og ikke de aller billigste. Headset er spesielt viktig hvis du sitter et sted med mye støy.
  • Vil du ikke bruke headset, anbefaler vi en bordmikrofon. Dette er noe du som skal bruke zoom og andre lignende tjenester, absolutt bør investere i.
  • Et godt webkamera er også en fordel.
  • Ikke sitt med et vindu eller en annen kraftig lyskilde bak deg, men forsøk å plassere deg slik at du får lys forfra
  • Har du en bærbar maskin, bygg den opp slik at kamera er i øyehøyde og ikke for nærme deg. Du kan f.eks. bygge den opp ved å sette den oppå 4-5 bøker.
  • Det beste er å ha en kablet internettilkobling, ikke trådløst. Du trenger en nettverkskabel mellom din maskin og din Internett-router. Med kabel vil du alltid ha mye mer stabil linje, og det kan ha stor betydning. Opplever du problemer med zoom-sendinger, bør du se om det er mulig å få til dette.
  • Logg på i god tid. Vi forsøker å åpne venterommet ca. 15 min før vi starter. I venterommet kan du teste både lyd og bilde (Zoom hjelper deg til å finne riktige innstillinger på en veldig enkel måte). 

Under selve sendingen

  • Hvis du ikke skrev hele navnet ditt når du registrerte deg, så må du endre det ved å klikke på bildet ditt, velge More og Rename. 
  • Pass på at mikrofonen din er mutet når du ikke skal si noe.
  • Oppdager du at andre studenter har glemt dette, tips lærer og aktuell student via chat. Leser ikke lærer chat, bryt gjerne inn ved å unnmute slik at vi får rettet dette så raskt som mulig. Kan eventuelt føre til at vi ikke kan bruke opptaket. 
  • Er du veldig glad i å prate, så er det selvfølgelig veldig hyggelig, men pass litt på at andre også slipper til :-)
  • Det vil bli opplyst om det gjøres opptak av sendingen. Du kan også se dette selv (i rød skrift). Ønsker du ikke være med på opptak, må du slå av kamera, mikrofon og eventuelt endre navn.

Problemer?

Har du problemer med å komme inn på Zoom, vil det kunne være et problem med din maskin eller internettforbindelse. 

Du kan forsøke følgende: 

  1. Lukk nettlesereren (avslutt) og start den på nytt.
  2. Test med en annen nettleser. Du kan forsøke Google Chrome eller Firefox.
  3. Start din maskin på nytt
  4. Forsøk en annen maskin (det er også mulig å følge Zoom via mobil eller nettbrett)

Kollokviegrupper på Zoom

Vi anbefaler alle studenter å jobbe sammen i grupper. Det er både sosialt og øker læringen. 

For å finne noen å jobbe sammen med, kan du enten legge inn ett innlegg i skolens forum (eget forum for grupper), eller du kan bruke studiets Facebookgruppe (de fleste utdanninger har en eller flere Facebookgrupper). 

For å lage et møte på Zoom, må du gjøre følgende: 

  1. En av studentene må ta ansvar for å sette opp og/eller starte møtet (være host).
  2. Den som er host må logge inn på Zoom med brukernavn og passord. 
  3. Host må ha en egen konto.
  4. Har du egen gratis-konto hos Zoom, er det en begrensning på 40 minutter pr møte. Dere kan f.eks. ta en kort pause og så starte opp igjen, men dette kan være litt tungvint i lengden. 
  5. På grunn av personvern, så kan ingen andre utenfor utdanningen være med på møte, uten avtale med skolen. Av samme grunn må dere heller ikke ta opptak.
  6. Det er lurt at dere jobber strukturert og lager en plan. Hvis ikke, kan man oppleve at dette bare tar mer tid, og at man jobber bedre alene. Dere bør derfor ta ansvar for å få gruppen til å fungere bra, men det kan ta litt tid å få til dette, så være tålmodig. 
  7. Hvis dere jobber med oppgaver, er det viktig at hver enkelt student leverer oppgaven skrevet med egne ord. Dere kan altså ikke sende svar til hverandre og bruke dette som svar på oppgaver. 
  8. Den beste måten å jobbe pedagogisk på, er å diskutere fagstoffet. Dere kan også diskutere ulike måter å løse oppgaver på, tips til hvor man finner svar osv. 
  9. Hvis dere er flere enn 4-5, kan det være lurt å dele dere opp i flere grupper via Break out rooms (se hvordan under). Dere kan f.eks. fordele deler av pensum eller oppgaver mellom hverandre og jobbe med dette i 10-15 minutter før alle samles og presenterer det dere har kommet frem til. 
  10. Hvis dere har lyst på litt avveksling, kan dere forsøke dere på Kahoot og lage interaktive quizzer. Dere vil oppleve at det er minst like lærerikt å lage spørsmålene som å delta i en quiz, https://kahoot.com/schools/



© 2025 Tunsberg Medisinske Skole