Tunsberg

Høstkonferansen 2022

Dato: 8-9 oktober 2022
Varighet: 2 dager + se opptak i 3 måneder
Nett-TV: Kr 590 
Vilkår for oppstart og avmelding


I år er det fokus på gode krefter innen mat, helse, innovasjon, nytelse og bærekraft.

Tunsberg sender også i år live Nett-TV fra Høstkonferansen! 

I år er det et virkelig spennende program og med mange nye foredragsholdere. Arrangør er forlaget Lille Måne.

Årets temaer:

  • Lørdag: Sunn matglede - Spis for velvære, helse, nytelse og bærekraft
  • Søndag: Forskning, ernæring og medisin - Hva får vi vite, og hva får vi ikke vite?

Ønsker du å delta i Sandvika, bestill via denne siden

 

Årets foredragsholdere: 

  • Ola Hedstein, gründer av Rethink Food
  • Niklas Fjeldberg kampanjeleder i dyrevernsorganisasjonen ANIMA
  • Trond Vilhelm Lund, gründer og meieribestyrer i Rørosmeieriet
  • Camilla Sæbjørnsen fra organisasjonen Norsk Gardsost
  • Forfatter Dennis Asbjørnsen @Spiselighage
  • Fysioterapeut Andreas Dønåsen fra Kostreform for bedre helse
  • Sten Falkum fra HIMA Seafood
  • Forfatteren Bianca Olsson @Ketolivet
  • Forsker og professor Peter Gøtzsche fra København
  • Ernæringsfysiolog Inge Lindseth
  • Dr. Viviann L. Veum fra Universitetet i Bergen
  • Forfatter Terje Toftenes

 

Se opptak fra Høstkonferansen 2020 og 2021 inkludert i prisen. Du får tilgang til opptakene med en gang du bestiller.



Lørdag 8. oktober 2022

09:15 - 10:00
Ola Hedstein

Rethink Food - “Et dysfunksjonelt Matsystem – skader folk, planeten og økonomien»

Maten er nøkkelen til sunn planet og gode liv – dagens matsystem må renoveres

Ola Hedstein har 35 års erfaring fra den norske matbransjen, han har master husdyrvitenskap fra NMBU, jobbet for Gilde i 17 år med mattrygghet, kvalitetssikring, krisehåndtering og som direktør for matpolitikk. Som spesialrådgiver for Landbruks- og matdepartementet arbeidet Hedstein med prosjekter innen sporbarhet og matmakt. I et år jobbet han som direktør for Stiftelsen Norsk Mat,  og i åtte år ledet han organisasjonen Norsk Landbrukssamvirke fra å være en intern innrettet organisasjon til å bli en synlig interesseorganisasjon. Grunnla Rethink Food i 2020.

10:00 - 10:20
Niklas Fjeldberg

”Turbokyllingen – proppfull av helseplager”

Hvordan lever egentlig kyllingene vi spiser i Norge, og resten av verden? Slaktekyllinger er noen av de dyrene som har det aller verst i landbruket, og det kommer i stor grad avle for ekstrem vekst og der helsen har tatt baksetet. Er kylling så sunt som det sies? Hvordan står det til med dyrevelferden og hva kan vi gjøre med det?

Anima – Stopp dyremishandling er en internasjonal dyrevernorganisasjon som jobber for å stoppe dyremishandling på nasjonalt og internasjonalt nivå gjennom blant annet redningsaksjoner av dyr i nød, informasjonsvirksomhet, samarbeid med næringslivet, politisk arbeid og fredelige kampanjer. Niklas Fjeldberg er kampanjeleder og har stått i bresjen for organisasjonens kampanje som avslørte store mangler i dyrevelferden i aktører i norsk kyllingindustri.

10:20 - 10:40

Spørsmål & svar – Ola Hedstein og Niklas Fjeldberg

 
10:40 - 11:00 Pause  
11:00 - 11:20
Camilla Sæbjørnsen

“Slik ble Norge ostelandet”

Hvordan ble Norge en av verdens fremste osteprodusenter? Nå skal vi få høre om det norske osteeventyret! Camilla Sæbjørnsen har utdannelse fra Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet i Ås, og Norsk Akademi for Naturmedisin. Camilla har stor interesse for bærekraftig landbruk og kosthold, og jobber i dag for Norsk Gardsost, en medlemsorganisasjon for norske gårds- og håndverksysterier. Norsk Gardsost jobber for å synliggjøre verdiskapningen til norske osteprodusenter, og fremmer norsk gårds- og håndverksost gjennom blant annet NM i Ost.

11:20 - 11:45
Trond Vilhelm Lund

Når de små utfordrer de store – hva skjer da?

Rørosmeieriet har gått fra å være en liten aktør til å bli en seriøs konkurrent og utfordrer til de store meieriaktørene. Rørosmeieriet har gått fra å være et lite meieri med små ambisjoner til å bli et av landbruks-Norges store suksesshistorier. Rørosmeieriet utvider stadig med nye produkter. Trond Vilhelm Lund, gründer og meieribestyrer, vil fortelle om reisen til Rørosmeieriet og hva meieriet tenker om fremtiden.

11:45 - 12:00 Pause  
12:00 - 12:40
Dennis Asbjørnsen

“Min kjøkkenhage – slik kan du dyrke din egen mat!”

Dennis Asbjørnsen forteller om sin kjøkkenhage og hvordan du kan skape din! Vi vil få høre om metoder og tips for å dyrke enkelt, billig og bærekraftig. Hvordan kan du utnytte plassen du har til disposisjon best mulig? Din hage kan ikke bare gi deg mat og vakre blomster, men også bidra til mangfold i naturen og et bedre klima.

Dennis Asbjørnsen er forfatter av bestselgeren “Spiselig hage” og har en populær Instagramkonto med samme navn.

12:40 - 14:00 Lunsj  
14:00 - 14:30
Sten Falkum 

“Hvordan kan oppdrettsnæringen gå fra å være en miljøversting til å bli ledende på fiskevelferd og i verdenstoppen på produksjon og kvalitet?”

Landbasert oppdrett er fremdeles i en svært tidlig fase. HIMA Seafood er en ny aktør som driver med bærekraftig og miljøvennlig landbasert fiskeoppdrett.

14:30 - 15:15
Andreas Dønåsen

“Hvordan sy det hele sammen?”

Det handler om mat og helse, et bevisst kosthold der du skal tenke på diett og makronæringsinnhold, sesong, bærekraft og beredskap. Hva med galopperende matvarepriser og din lommebok? Hvor skal du starte med å sy sammen et kosthold der du klarer å inkludere så mye av “det riktige” som mulig? 

Andreas Dønåsen er fysioterapeut og tidligere leder av Kostreform for bedre helse i Trøndelag.

15:15 - 15:30
Bianca Olsson

“Nordisk keto – norsk og svensk mat som utgangspunkt for å lykkes” 

Interessen og oppmerksomheten rundt keto bare vokser. Forfatteren Bianca Olsson presenterer de mest klassiske norske og svenske rettene – der ketoprinsippene er i behold. Hun har en populær nettside, ketolivet.se og har hatt en spennende helsereise gjennom flere år. Bianca er svensk, men bor og jobber i Oslo med smarte og innovative kjøkkenløsninger.

     

 Søndag 9. oktober 2022

09:30 - 10:15
Terje Toftenes

“Forskningen på mikrooganismer i kroppen – hva kan vi lære?”

Vi har flere mikroorganismer i kroppen enn egne celler forteller vitenskapen oss. Vi kaller det MIKROBIOMET; bakterier, virus, sopp og parasitter.

De aller fleste av disse lever i symbiose med kroppen som er helt avhengige av samspillet med dem. På dette feltet pågår nå intens forskning, fordi man ser at mangler eller ubalanser i denne mikrofloraen er mye mer kritisk for vår helse og velvære en tidlige trodd. De skaper den kroppen vi opplever fra fødsel til død. De er årsaker til både sykdommer og hvordan vi føler oss til en hver tid. Hvordan best håndterer vi dette?

Terje Toftenes er forfatter av boken “Fri fra kreft”, og en populær foredragsholder på Høstkonferansen. Han åpner konferansen på søndag.

10:15 - 10:45
Inge Lindseth

“Offisielle ernæringsråd – hvordan bruke dem og hvordan ikke bruke dem”

Sikrer “strenge kriterier” for utarbeidelse av offisielle kostråd gode nok råd?
Er det sammenheng mellom målsetningen for offisielle kostråd og hva rådene inkluderer? Hva får vi vite – og hva får vi ikke vite?

Klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth, Balderklinikken

10:45 - 11:00 Pause  
11:00 - 11:45
Dr. Viviann Veum

“Kolesterol – gammel forskning utfordres”

Kolesterol, forskning på gamle sannheter som må utfordres.

Mettet fett er mer uskyldig enn raske karbohydrater men har fått skylden for sukkerets skadevirkninger, grunnet mange misforståelser, bl.a om kroppens egenproduksjon av fettsyrer. Det er kolesterol-undergrupper som avgjør din sykdomsrisiko!

Gode kolesterolverdier vitner om en velfungerende distribusjon, og er viktig for vitalitet, immunforsvar, kognitiv funksjon, forplantningsevne med mer. Dette er fordi kolesterol er livsnødvendig og inngår i svært mange prosesser i kroppen. 

Sannsynligvis har du akkurat de kolesterolverdiene som kroppen til enhver tid har behov for. 

Du vil få bedre forståelse for: 

  • hvilke faktorer som påvirker kolesterolverdier
  • hvilke faktorer som øker risiko for hjerte- og karsykdom.
  • hvordan prøvesvar bør tolkes. 

Dr. Viviann Veum har en doktorgrad i fedmeproblematikk, er ernæringsfysiolog og næringsmiddelingeniør fra NTNU.

11:45 - 12:00 Pause  
12:00 - 12:45
Nickolai Damgaard

“Biohacking for optimal helse. Hvordan får du maksimalt utbytte?”

Hvordan få informasjonen du inntar tilpasset ditt liv og dine helsebehov – Nickolai Damgaard

12:45 - 14:00 Lunsj  
14:00 - 14:45
Prof. Peter Gøtzsche

HOVEDGJEST - Professor Peter Gøtzsche

Prof. Peter Gøtzsche, lege og forfatter som er kjent fra norsk-TV, som på “Folkeopplysningen” kunne fortelle om hvordan legemiddelselskapene svært selektivt velger ut hvilke studier som får betydning for markedsføringen av nye medisiner. Han har fått publisert over 70 medisinske artikler i prestisjetunge tidsskrifter som The Lancet, BMJ, JAMA og New England Journal of Medicine – for å nevne noen. Han er en av grunnleggerne av Cochrane Collaboration.

  • Hvorfor er legemidler den tredjehyppigste dødsårsaken
  • Hva kan vi selv gjøre for å unngå å dø på grunn av medikamenter?
  • Hva får vi ikke vite om medisinene som utvikles?
14:45 - 15:00 Kort pause  
15:00 - 15:30

Peter Gøtzsche, del 2

15:30 - 16:00 Diskusjon  
  Avslutning  

Med forbehold om enkelte endringer

Her er bilder fra opptak fra Høstkonferansen 2020 og 2021. Du har tilgang til alle de her med en gang du melder deg på og frem til 15. januar 2023.  Pek på bilde for å lese mer. Se også program lenger ned.

   

Program 2020

  • Jan Raa: Immunitet uten antistoffer – det viktigste forsvarsverket mot corona-virus
  • Marit Kolby Zinöcker: Periodisk faste – hvorfor er det viktig for kroppen å få pause fra mat?
  • Merete Furuberg: Animalsk mat er livsviktig
  • Anne Sofie Biong: Melkefettets fortreffelighet – noen tanker om melkefett i norsk kosthold
  • Reidar Almås: Selvforsyning i en pandemi – på tide med nye modeller
  • Simon Nitter Dankel: Ny forskning på mettet fett – fra UIB
  • Stig Bruset: Fastlegens virkemidler for bedre immunforsvar
  • Steve Hickey: Vitamin C, covid and your immune system (forelesningen presenteres på norsk av Dag Viljen Poleszynski)
  • Lidia Myhre: Supplerende medisin – en stadig kamp for anerkjennelse
  • Karin Hvoslef: Mat og følelser
  • Lars Omdal, Lege Balderklinikken: Rollene selen har i kroppen, spesielt som kofaktor i Glutathion peroksidase
  • Mona Møller: Kan vitamin K2 ha betydning for immunforsvaret?

Program 2021

  • Terje Toftenes: Om å søke medisinske råd
  • Fedon Lindberg: Kronisk frisk
  • Stig Bruset: Hvordan skal du navigere i helsetilbudene?
  • Oddveig Myhre: Slik bestiller du de beste tilskuddene
  • Gry Hammer: Hvordan velger du det beste fra flere medisinske verdener?
  • Øyvind Torp: Selvforsvar mot kreft
  • Linda Rahbek: Helhetsmedisin og alvorlig sykdom
  • Anne Lene Johnsen: Finnes det medisin mot alt?
  • Sjur Svaboe: Blåbæreventyret MEDOX – ikke «bare blåbær»!
  • Dag Viljen Poleszynski: Kosthold og nevrologiske sykdommer
  • Erik Hexeberg: Kolesterol – viktigere enn du tror
  • Oddveig Myhre: Hormoner
  • Mikael Björnstedt, professor og kreftforsker.  Hva sier den nyeste forskningen om selen og dets påvirkning på blant annet immunsystemet, stoffskiftet, hjertehelsen og livskvaliteten?
  • Vegard Holum: Hva kjennetegner et godt omega-3 produkt?
  • Karin Hvoslef: Placebo venn eller fiende
Nett-TV: kr 590,- 

Inkludert tilgang til opptak fra Høstkonferanen 2020, 2021 og 2022 i 3 måneder. 




Må jeg følge Webinaret direkte?
Nei, du kan se opptak av foredragene i 3 måneder etter seminaret. 

Trenger jeg noe spesielt utstyr? 
Opptak kan ses på PC, Mac, nettbrett og smarttelefoner. Det vil si alle plattformer.

Hvem er dette for?

Høstkonferansen er åpen for alle som er interessert i å lære mer om sammenhengen mellom ernæring, livsstil og helse. 


© 2022 Tunsberg Medisinske Skole