Tunsberg
Glemt passord?


Terapeutisk detox

Ved å hjelpe kroppen til å kvitte seg med giftige stoffer kan du opprettholde god helse lenger.
I vårt moderne samfunn kommer vi hver dag i kontakt med tusenvis av syntetiske stoffer som ikke fantes tidligere. Nye stoffer blir også funnet opp i et raskt tempo, og spesielt matvareindustrien og legemiddelindustrien er gode bidragsytere her. Noen av disse stoffene er direkte skadelige for kroppen, og andre kjenner vi ikke langtidseffekten av. 

En rapport fra Forbrukerrådet viser at nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kjemikalier i blodet (1). Det er spesielt den såkalte cocktail-effekten man er redd kan være skadelig (2). Hva skjer når alle de syntetiske stoffene blandes sammen, både i naturen og i kroppen? 

Ingen vet hvilke nye forbindelser som oppstår og hvordan kombinasjoner av stoffer påvirker kroppen over tid (3). En sunn kropp kan tåle visse giftnivåer, men det kan oppstå problemer når den totale giftbelastningen blir for høy, eller når de ulike naturlige utskillingsprosessene ikke fungerer godt nok. 


Hensikten med detox
Hensikten med detox er å gjenskape likevekt og homeostase i kroppen, og støtte kroppens avgiftningssystemer. Ved å kombinere kunnskap fra Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM) og Ayurveda med det beste fra den vestlige naturmedisinen, får du et unikt redskap som kan tas i bruk i terapirettet sammenheng.
 
Når de ulike organene svekkes, øker sjansen for en opphopning av toksiner i kroppen. Du lærer hvordan du kan gjenkjenne ulike konstitusjoner og sykdomsmønstre hos pasientene. Det finnes ingen kur eller diett som er lik for alle. Vi gir deg redskaper som kan gjøre terapiprosessen enklere. Du får detoxprotokoller, innsikt i hvordan du kartlegger pasienten etter TKM og Ayurveda, og lærer hvordan du kan tilpasse behandling utifra årstid, alder og kjønn.

Etter endt studium har du blant annet:
 • Kunnskap om grunnleggende detox, pust, stress, fordøyelse, faste og miljøgifter
 • Kunnskap om Tradisjonell Kinesisk Medisin og Ayurveda, kroppens avgiftningsorganer, hvilke matvarer som styrker dem og hvilke matvarer som fremmer og demper betennelse
 • Kunnskap om urter, matvarer og matretter som stimulerer detox, som fermenterte grønnsaker, og hvordan du lager disse, samt bruk av juicing
 • Kunnskap om hvordan du kan bruke detox i terapirettet sammenheng og detox-protokoller for en rekke plager

  Bestått kurs gir vitnemål med tittelen "Terapeutisk detox TMS"


Kilder:
 1. http://www.forbrukerradet.no/forside/presse/pressemeldinger/bekymret-over-giftstoffer-i-blodpr%C3%B8ver
 2. http://www.erdetfarlig.no/info/Diverse-artikler/Sju-viktige-sporsmal-og-svar
 3. http://www.agropub.no/id/9822Studiet er delt inn i 4 temaer. Det er beregnet at du skal bruke 4 uker på hvert tema slik at hele studiet kan fullføres på ca. 4 måneder. Du har tilgang i ca. 6 måneder slik at du kan bruke lengre tid og legge inn noen ferier dersom du ønsker.

 
Tema 1: Grunnleggende
detox
 • Du lærer om de vanligste mat- og miljøgifter og hvordan du kan unngå disse i hverdagen.
 • Du lærer om funksjonen til de ulike detox-organene i kroppen.
 • Du får kunnskap om pustens innflytelse på detox, og hvordan du kan bruke pusten som et verktøy for å regulere nervesystemet.
 • Du lærer om den viktige sammenhengen mellom det mentale, emosjonelle og tarmens funksjon. Dette inkluderer kunnskap om hvordan stress og søvn påvirker avgiftningsfunksjoner i kroppen.
 • Du lærer om hvordan langvarig forhøyet kortisol kan hindre kroppens evne til selvhelbredelse.
 • Du lærer utdypende om faste og hvordan du enkelt kan implementere dette i hverdagen. 
Tema 2: TKM, Ayurveda og detox
 • Du lærer hvorfor nyrene er essensielle for væskebalansen, renseprosessen og vitaliteten i kroppen, og hvordan funksjonene til nyrene ifølge TKM kan optimaliseres for å styrke helingsprosessen.
 • Du lærer om miltens funksjon ifølge TKM. En svak milt tar lettere opp miljøgifter, og dens optimale funksjon er derfor svært viktig for en effektiv detox.
 • Du lærer om forskjellige mat, krydder og urter som styrker leveren i følge TKM. Leveren er hovedorganet når det gjelder avgiftning i kroppen. Både sinne, frustrasjon og utålmodighet kan ha sin årsak i en ubalanse i dette organet.
 • Du lærer hvordan du kan bruke ulike matvarer, krydder og urter som virker betennelsesdempende i vanlig kost, fra et TKM og Ayurvedisk perspektiv.
 • Du lærer om hvordan mat kan skape betennelse og hvordan betennelse kan dempes med mat.
Tema 3: Mat som stimulerer detox
 • Du lærer å fermentere grønnsaker, og hvordan du kan skreddersy fermenteringen etter pasientens behov, dvs. med varmende, avkjølende, utrensende eller vitalitetsstyrkende virkning.
 • Du lærer hvordan du kan planlegge detox-kurer og utforme egne oppskrifter.
 • Du lærer hvordan du med kinesisk og indisk dietterapi kan lage og bruke helbredende drikker og supper som støtter opp under detox-kuren.
 • Du får kunnskap om hvilken mat og urter som bør velges for detox utifra klima, hvordan de tilberedes og deres energetiske egenskaper.
 • Du lærer hvordan du kan bruke mat og urter for å forsterke avgiftningsprosessen.
 • Du lærer om mat og drikke som kan skape et bedre miljø for enzymene i kroppen.
 • Du lærer hvordan ulike bakteriekulturer påvirker fordøyelse, energi og immunforsvar.
Tema 4: Detox som terapi
 • Du lærer mer om samspillet mellom vitalitet og sykdom, og om spesifikke ting du bør være oppmerksom på gjennom pasientens helingsprosess.
 • Du får detox-protokoller for å støtte kroppen ved sykdommer som lekk tarm, ME, overvekt, candida mm.
 • Du lærer hvordan du kan avgifte kroppen og forebygge sykdommer med mineralsalter. Disse kan brukes blant annet når du er mye utsatt for elektromagnetisk stråling, etter flåttbitt og ved allergiske plager.
 • Du lærer å informere pasienter om at det ved kroniske tilstander ofte opptrer helingskriser ved utrensing, slik at de er godt forberedt for en vellykket detox.
 • Du lærer hvordan du kan gi praktisk rettet veiledning i forhold til planlegging, gjennomføring og oppfølging av detox-pasienter.
 • Du lærer ulike diagnostiske metoder som bruk av spørreskjema og andre analyseverktøy.

Studiet passer for:

 • Biopater, naturopater
 • Ernæringsterapeuter
 • Kostholdsveiledere
 • Soneterapeut
 • Akupunktører
 • Homeopater
 • Qigong- og yogainstruktører
 • Andre holistiske terapeuter som ønsker å bruke detox som en del av sin behandling


Opptakskrav
Kunnskap i anatomi og fysiologi, minimum på nivå med forkurs anatomi og fysiologi.

Det anbefales også å ha gode kunnskaper i naturmedisin, på nivå med naturmedisinsk grunnutdannning eller tilsvarende, men dette er ikke obligatorisk. 

Terapeutisk detox er et nettstudium på deltid og består av 4 temaer. Hvert tema bør du bruke ca. 4 uker på, men du har tilgang til kurset i 6 måneder. Du kan jobbe raskere eller bruke lengre tid. Du kan også forlenge studietiden (kr 800,- pr 6 måneder).

Arbeidskrav
Til hvert tema gjennomføres en quiz som rettes automatisk. Du skal også sende inn 4 skriftlige besvarelser som rettes av lærer, og du får tilbakemelding på hva du har gjort bra og hva som eventuelt mangler.

Du har også tilgang til et diskusjonsforum hvor du kan stille spørsmål og få svar fra lærere eller andre studenter.
 

Faglærere

 

 
  Bente Ødegård

 

Bente Ødegård
Bente har mer enn 14 års erfaring innen helsesektoren. Hun startet som fysioterapeut i 2000 på en privat klinikk i Basel, Sveits; men etter fire år i dette yrket ønsket Bente å utdanne seg videre slik at hun kunne hjelpe pasientene sine på en mer helhetlig måte. Dette var en beslutning som ledet henne til å fordype seg i vestlig og østlig ernæringslære og deretter i homeopati.

Bente jobber på Alternativklinikken i Oslo sentrum. I tillegg er hun redaktør for Norske Homeopaters Landsforbunds fagtidsskrift Dynamis.

Utdanning:
Psykologi grunnfag, Universitetet i Oslo
Fysioterapi, Holland
Kost og ernæring, Atlantis medisinske høgskole
5 element ernæringslære, Sveits
Homeopati, Skandinavisk Institutt for Klassisk Homeopati
Bioenergiterapi, domancic metoden, Slovenia og England 

 

 

 
  Thuy Dalen

Thuy Dalen
Thuy har en cand.mag.-grad fra Universitetet i Oslo, og hun har en bred 3-årig akupunkturutdannelse fra Nordisk Akupunkturhøgskole i Sandvika.

Hun har i tillegg utdannet seg innen nyere akupunktursystemer, kinesisk urtemedisin og ernæringsterapi. Hun har også mellomfag i vestlig medisin.

Thuy har drevet Barfotklinikken siden 2003 og har lang erfaring som terapeut og som kursleder.

Thuy har alltid vært opptatt av helhetlig helse og hvordan sykdom oppstår når livskraften svekkes gjennom livets mange belastninger. Hun kombinerer asiatisk og vestlig ernæringskunnskap og bruker råvarer som er tilgjengelig.

Utdanning:
Nordisk akupunkturhøgskole, 3-årig utdanning i klassisk og moderne akupunktur
Sødra skolen for kinesisk medisin, 1-årig etterutdanning i tradisjonell kinesisk urtemedisin
Grunn- og mellomfag medisin, Helsehøyskolen
UIO, Universitetetet i Oslo, HF, Interfakultær cand.mag i blant annet medisin og latin
Biyunqigong trinn 1,2 og 3 og instruktørutdanning
Food for Life, vegansk mat som medisin i Texas, etter dr. Neal Barnard metode
Grunnkurs i parsamtale med fokus på utladning av traumer


© 2017 Tunsberg Medisinske Skole