Tunsberg

Bøker til Kostholdsveileder

Hoveddelen av pensum til kostholdsveileder består av et stort antall egenproduserte artikler basert på nyere forskning og/eller sammendrag av fagbøker. Hver artikkel har oppgitte kilder, samt at vanskelige ord er koblet til skolens medisinske ordbok. Det finnes videoforelesninger til de fleste temaer.

I tillegg har vi tre obligatoriske bøker samt en del anbefalte. De obligatoriske bøkene er valgt ut for å gi supplerende opplysninger til pensumartiklene. Anbefalte bøker er ment å kunne gi en større brede i kunnskapen og muligheter for å se i større detalj innen enkelte felter enn det vi har anledning til i pensum. Fordi kosthold og helse er et modningsfag hvor det ikke finnes en fasit, er det en stor fordel å lese fagstoff med forskjellig innhold og vinklinger. Desto mer du leser jo bedre rustet er du til å veilede de som har behov for en justering av kosthold og livsstil.


NB! Klikk på bokens tittel for å bestille

Bedre uten brød (2010)

Forfatter: Lutz, Allan, Veiersted
ISBN: 9788292605905

Boken presenterer et kosthold som inneholder lite karbohydrater og mer fett og protein. Legen Wolfgang Lutz har behandlet nærmere 15000 personer, og deres opplegg beskrives i denne boken. Pasienter med lidelser i mage- og tarm, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes og en rekke andre sykdommer har fulgt hans opplegg og spist seg friske. Boken inneholder norske pasienthistorier og er gjennomarbeidet for norske forhold.

Originalutgaven av denne boken, Leben ohne Brot, kom ut i 1967. Da er det helt naturlig å spørre, finnes det ikke noe nyere og bedre? Det er det selvfølgelig umulig å svare på. Men hvor aktuell den faktisk var, understrekes at den i 2000 ble oversatt og utgitt i USA under tittelen Life without Bread, og var utgangspunktet for den første utgaven av Bedre uten brød i 2005 og oppdatert i 2010 og det meste av innholdet er fortsatt like aktuelt.

Bokens tittel kan være litt misvisende, siden boken inneholder mye mer enn at brød i store mengder kan skape problemer. Wolfgang Lutz har både gjennomført forskning på hvordan maten påvirker kroppens funksjoner og hvordan teoriene virker i praksis i arbeidet med pasienter. Med et åpent sinn har han gått inn i kjernen og forklarer en del av de grunnleggende forholdene som bestemmer vår helse. VI får her en vitenskapelig basert forklaring på hvordan vi kan forstå kroppens reaksjoner på det vi spiser og hvilke forandringer vil kan ha glede av å gjennomføre.

I studieveiledningen til hvert tema vil de aktuelle delene av boken bli oppgitt.Klikk her for å bestille

Naturlig slank med tarm i balanse

Forfatter: Fedon Lindberg
ISBN: 9788248919681

Her er nøkkelen til å oppnå og vedlikeholde en sunn tarmbalanse, en god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap. Fedon Lindberg gir et innsiktsfullt perspektiv på sammenhengen mellom vektøkning og den underliggende ubalansen av bakterier i tarmen, eller det han kaller «tarmfaktor», den oversette årsaken til vektøkning. Basert på nyere vitenskapelige forskning, forklarer Lindberg hvordan fordøyelsessystemet fungerer og hvordan du kan oppnå et sunt bakterieøkosystem, som fremmer vekttap ved at kroppen opptar færre kalorier fra mat, reduserer sultfølelse og søtsug og lagrer mindre fett. Nøkkelen er å begrense inntak av sukker og stivelse og å spise mer sunt fett, levende og fermentert mat, og nok protein i hvert måltid for å balansere tarmens bakterieflora. Ved hjelp av en enkel forklaring og en diettplan som er lett å følge, en 14-dagers menyplan, over 50 oppskrifter og gode råd, vil du få det du trenger til å oppnå – og vedlikeholde – sunn tarmbalanse, god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap.

Fedon slo ned nærmest som en bombe i den norske ernæringsdebatten rundt årtusenskiftet. Tenke seg til en greker som kommer og forteller at den kongelige norske poteten kunne være et problem. Og at vi ikke burde ha for mye brunost på brødskiva. Det måtte bli bråk. Nå, etter mange år og mange bøker har Fedon blitt en institusjon, en autoritet det absolutt er fornuftig å lytte til.

I 2017 ga han ut en bok som er meget aktuell. De senere årene har tarmens, og spesielt bakterienes betydning for alle sider av vår helse blitt omfattet av enorm interesse. Forskningen foregår over hele verden med mange oppdagelser som har stor betydning for hvordan helsen utvikler seg. Derfor er Fedons bok et nyttig bidrag til forståelsen av bakterienes betydning for alle deler av vår helse, fra fordøyelsesproblemer til søvn. Den er både grundig og samtidig lettlest.Klikk her for å bestille

Fra jord til bord

Forfatter: Gry Hammer
ISBN: 9788202714550

Fra jord til bord Naturlig og bærekraftig mat - best på smak - best for helsa - best for klimaet Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsa?

Fra jord til bord

Naturlig og bærekraftig mat - best på smak - best for helsa - best for klimaet Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsa? Da er denne boka for deg! Gry Hammer - bestselgende forfatter av boka Fermentering, matentusiast, yogalærer og kursholder - jakter på gode råvarer og god helse. Hennes matfilosofi er basert på tradisjonsmat. Det vil si naturlig mat som kjøtt fra beitefôrede dyr, upasteurisert melkemat, langkokt kraft, fermenterte grønnsaker og selvsankede urter og ville vekster. Her lærer hun deg hvordan du kan gjøre det samme - på dine premisser. Du finner over 100 oppskrifter på brødmat, pålegg, kjøtt- og fiskemiddager, vegetarretter og søte saker.Klikk her for å bestille
Totalt ca. kr 1200

Anbefalt litteratur

Dette er bøker som ikke er obligatoriske. Det er ikke meningen at du skal lese alle, men velge ut noen som tar for seg emner du har lyst til å lese mer om.

The Art and Science of Low Carbohydrate Living
Klikk her for å bestille Forfatter: Phinney and Volek
Pris: $15,-
ISBN: 9780983490708
Anbefalt i tema: 1

Doctors Volek and Phinney share over 50 years of clinical experience using low carbohydrate diets, and together they have published more than 200 research papers and chapters on the topic. Particularly in the last decade, much has been learned about the risks associated with insulin resistance (including but not limited to metabolic syndrome, hypertension, and type-2 diabetes), and how this condition is far better controlled by carbohydrate restriction than with drugs.
The World Turned Upside Down
Forfatter: Richard D. Feinman
Pris: $29,-
ISBN: 9780979201820
Anbefalt i tema: 1

Forfatteren er professor i biokjemi og forteller i denne boken om ernæring, biokjemi og metabolismen. Han viser hvor galt resultatet av forskningen kan bli når utgangspunktet er å bekrefte den rådende sannhet i stedet for å avdekke hva som virkelig skjer i kroppen vår når vi spiser.
Jordboka
Forfatter: Dag Jørund Lønning
Pris: 399,-
ISBN: 9788269084603
Anbefalt i tema: 2

Det fantastiske universet under føtene våre. Dei populærvitskaplege essaya i Jordboka er skrivne for eit breitt publikum. Dei inviterer til djup refleksjon over kva vår menneskelege oppgåve kan vera i det store økologiske spelet me kallar natur
Mat, menneske og evolusjon, E-bok
Klikk her for å bestille Forfatter: Iver Mysterud
Pris: 239,-
ISBN: 9788205444928
Anbefalt i tema: 3

Forfatteren tar for seg hva som er naturlig kosthold, og går tilbake i forhistorien for å se på sammenhengen mellom kostholdet og hjernens vekst. Deretter tar han for seg hva mennesket spiste som jegere og sankere, såkalt steinalderkost. Han ser på hvordan et slikt kosthold kan karakteriseres, samt hvordan helsen til mennesker som spiste og spiser på denne måten var og er. Boken tar for seg hva som har skjedd historisk og om hva som kan forventes å skje når man begynner å spise evolusjonært sett ny mat. Forfatteren tar spesifikt for seg tre hovedtyper av ny mat: kornprodukter, kumelk og sukker.
Den grønne supermaten
Klikk her for å bestille Forfatter: David Sandoval
Pris: 349,-
ISBN: 9788202320706
Anbefalt i tema: 6

Den grønne supermaten - den ultimate guiden til hvordan spise riktig! Alt om helsefordelene ved grønn mat. Den grønne supermaten - hemmeligheten bak et sunnere liv som utsetter aldringsprosessen og holder vekten stabil. Den grønne supermaten er den første boken i verden som gjennom vitenskapelig testing setter fokus på de helbredende egenskapene i grønnsaker og supermat.
Krydderleksikon
Klikk her for å bestille Forfatter: Kari Vetlesen
Pris: 434,-
ISBN: 9788282111928
Anbefalt i tema: 6

Endelig er den her - en komplett alfabetisk oversikt over krydder, urter, kryddersauser og andre smakstilsetninger fra hele verden, fra eksotisk korarima til dagligdags svart pepper. Krydderleksikon vil ha en naturlig plass på alles kjøkken enten du er profesjonell kokk eller glad amatør.
Medisinplanter i Norge
Klikk her for å bestille Forfatter: Rolv Hjelmstad
Pris: 434,-
ISBN: 9788205419148
Anbefalt i tema: 6

Medisinplanter i Norge beskriver hvordan planter har vært brukt og fremdeles kan brukes som medisin mot små og store plager og sykdommer. Boken tar for seg den tradisjonelle anvendelsen av plantene, men omtaler også forskning som har dokumentert urtenes medisinske virkning.
New Optimum Nutrition Bible
Forfatter: Patrick Holford
Pris: $198,-
ISBN: 9781580911672
Anbefalt i tema: 7

En av de bedre bøker innen kosthold. Holford er en av de største bidragsyterene innen optimal ernærning. Boken gir en grundig gjennomgang av hvordan man kan bruke mat og kostholdstilskudd for å forebygge og behandle sykdom, og motvirke alderdom. Fullstappet med det siste innen vitenskapelig forskning, samt nye kapittler om vann, giftige mineraler og avgiftning.
Fordøjelse en fornøjelse!
Klikk her for å bestille Forfatter: Eva Lydeking-Olsen og Marianne Fjordgaard
Pris: 554,-
ISBN: 9788792041692
Anbefalt i tema: 7

Vi er, hva vi spiser. Men det er kun en halv sannhet. Vi er hva vi spiser, fordøyer og opptar - både på godt og vondt. Vi lever kun av den maten som fordøyes. Selv fornuftige kostvaner hjelper ikke mye hvis det er problemer i fordøyelsen. En god bok som forklarer hvordan en dårlig fordøyelse kan føre til allergier og kroniske sykdommer.
The Anti-inflammation Zone
Klikk her for å bestille Forfatter: Barry Sears
Pris: 167,-
ISBN: 9780060834142
Anbefalt i tema: 8

We hear constantly in the media that it's unhealthy to be overweight. But, really, why? Neither the medical profession, the media, nor the general public understand the major force behind the development of heart disease, cancer, and dementia. The underlying factor that connects these (and many other) conditions is years of silent inflammatory insult to the heart, the immune system, and the brain. And a primary cause of this silent inflammation is obesity.
Spis deg sukkerfri
Klikk her for å bestille Forfatter: Lars-Erik Litsfeldt
Pris: 174,-
ISBN: 9788292605462
Anbefalt i tema: 8

En inspirasjonskilde til alle som vil kvitte seg med suget etter søtsaker, gå ned i vekt og få et stabilt blodsukker. I januar 2001 fikk forfatteren av denne boken konstatert diabetes type 2, og med en vekt på over 100 kilo ga legen ham kommando om å kutte ned på fettet for å slanke seg. November samme år fikk han hjerteinfarkt. To år med lavkaloridietter og medisiner fulgte, og det resulterte i en minimal vektnedgang (95 kg). Etter å ha lest om steinalderkosthold på nettet, bestemte han seg sommeren 2003 for å legge om til et kosthold med mye naturlig fett, og lite karbohydrater (lavkarbo). Resultatet er at forfatteren i dag er frisk fra sin diabetes, han trenger ikke lenger ta medisiner, blodverdiene er blitt normale og han føler seg bedre enn noen gang.
Den store boken om vitaminer og mineraler
Klikk her for å bestille Forfatter: Hoffer, W. Saul
Pris: 434,-
ISBN: 9788292605936
Anbefalt i tema: 9

Vitaminer og mineraler kan hjelpe deg å bli frisk! Men hvilke vitaminer - og hvilke doser? Denne boken gir deg svar på det. Legemidler kan aldri fungere som vitaminer, men vitaminer kan fungere som medisiner. Dette er den grundigste boken om bruk av vitaminer og mineraler i optimale doser, både for å forebygge og lindre, men også for å kurere mot lettere og mer alvorlige sykdommer, allergier og styrke immunforsvaret. Den store boken om vitaminer og mineraler bør alle helsebevisste mennesker ha i sin bokhylle.
Nye Vitaminrevolusjonen
Forfatter: Knut T. Flytlie
Pris: 187,-
ISBN: 9788202438968
Anbefalt i tema: 9

Nye vitaminrevolusjonen er en ABC om vitaminer og mineraler, sykdomsårsaker og selvhelbredelse. Finn ut hva akkurat du trenger for å styrke immunforsvaret, forebygge sykdom og bli kvitt plager. Hva er ditt minimumsbehov for vitaminer og mineraler? Hvor mye bør du spise for å forebygge sykdom? Kan vitaminer brukes som medisin?
Hjelp vi blir tjukkere!
Klikk her for å bestille Forfatter: Gary Taubes
Pris: 399,-
ISBN: 9788293154556
Anbefalt i tema: 10

Forfatter og New York Times journalist Gary Taubes har skrevet flere bestselgende bøker og vunnet internasjonale priser for sitt arbeid. Denne banebrytende boken viser at det er sukker og karbohydratene i kostholdet som har ført til fedmeepidemien vi opplever i dag. Taubes presenterer nye beviser for sine påstander og knuser myten om at slanking bare handler om «kalorier inn, kalorier ut». Hjelp vi blir tjukkere! er en uvurderlig nøkkel i vår forståelse av en internasjonal epidemi og en guide til hva hver enkelt av oss kan gjøre med det. Dette er hans første bok på norsk, og den er blitt en stor internasjonal bestselger. Kan også kjøpes som e-bok fra Lille Måne: http://lillemaane.no


© 2024 Tunsberg Medisinske Skole