Hoveddelen av pensum til kostholdsveileder består av et stort antall egenproduserte artikler basert på nyere forskning og/eller sammendrag av fagbøker. Hver artikkel har oppgitte kilder, samt at vanskelige ord er koblet til skolens medisinske ordbok. Det finnes videoforelesninger til de fleste temaer.
I tillegg har vi tre obligatoriske bøker samt en del anbefalte. De obligatoriske bøkene er valgt ut for å gi supplerende opplysninger til pensumartiklene. Anbefalte bøker er ment å kunne gi en større brede i kunnskapen og muligheter for å se i større detalj innen enkelte felter enn det vi har anledning til i pensum. Fordi kosthold og helse er et modningsfag hvor det ikke finnes en fasit, er det en stor fordel å lese fagstoff med forskjellig innhold og vinklinger. Desto mer du leser jo bedre rustet er du til å veilede de som har behov for en justering av kosthold og livsstil.
NB! Klikk på bokens tittel for å bestille
Bedre uten brød (2010)Forfatter: Lutz, Allan, VeierstedISBN: 9788292605905 Boken presenterer et kosthold som inneholder lite karbohydrater og mer fett og protein. Legen Wolfgang Lutz har behandlet nærmere 15000 personer, og deres opplegg beskrives i denne boken. Pasienter med lidelser i mage- og tarm, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes og en rekke andre sykdommer har fulgt hans opplegg og spist seg friske. Boken inneholder norske pasienthistorier og er gjennomarbeidet for norske forhold. Boken blir sendt/utlevert i oktober. Originalutgaven av denne boken, Leben ohne Brot, kom ut i 1967. Da er det helt naturlig å spørre, finnes det ikke noe nyere og bedre? Det er det selvfølgelig umulig å svare på. Men hvor aktuell den faktisk var, understrekes at den i 2000 ble oversatt og utgitt i USA under tittelen Life without Bread, og var utgangspunktet for den første utgaven av Bedre uten brød i 2005 og oppdatert i 2010 og det meste av innholdet er fortsatt like aktuelt. Bokens tittel kan være litt misvisende, siden boken inneholder mye mer enn at brød i store mengder kan skape problemer. Wolfgang Lutz har både gjennomført forskning på hvordan maten påvirker kroppens funksjoner og hvordan teoriene virker i praksis i arbeidet med pasienter. Med et åpent sinn har han gått inn i kjernen og forklarer en del av de grunnleggende forholdene som bestemmer vår helse. VI får her en vitenskapelig basert forklaring på hvordan vi kan forstå kroppens reaksjoner på det vi spiser og hvilke forandringer vil kan ha glede av å gjennomføre. I studieveiledningen til hvert tema vil de aktuelle delene av boken bli oppgitt. |
Naturlig slank med tarm i balanseForfatter: Fedon LindbergISBN: 9788248919681 Her er nøkkelen til å oppnå og vedlikeholde en sunn tarmbalanse, en god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap. Fedon Lindberg gir et innsiktsfullt perspektiv på sammenhengen mellom vektøkning og den underliggende ubalansen av bakterier i tarmen, eller det han kaller «tarmfaktor», den oversette årsaken til vektøkning. Basert på nyere vitenskapelige forskning, forklarer Lindberg hvordan fordøyelsessystemet fungerer og hvordan du kan oppnå et sunt bakterieøkosystem, som fremmer vekttap ved at kroppen opptar færre kalorier fra mat, reduserer sultfølelse og søtsug og lagrer mindre fett. Nøkkelen er å begrense inntak av sukker og stivelse og å spise mer sunt fett, levende og fermentert mat, og nok protein i hvert måltid for å balansere tarmens bakterieflora. Ved hjelp av en enkel forklaring og en diettplan som er lett å følge, en 14-dagers menyplan, over 50 oppskrifter og gode råd, vil du få det du trenger til å oppnå – og vedlikeholde – sunn tarmbalanse, god fordøyelse, økt forbrenning og varig vekttap. Fedon slo ned nærmest som en bombe i den norske ernæringsdebatten rundt årtusenskiftet. Tenke seg til en greker som kommer og forteller at den kongelige norske poteten kunne være et problem. Og at vi ikke burde ha for mye brunost på brødskiva. Det måtte bli bråk. Nå, etter mange år og mange bøker har Fedon blitt en institusjon, en autoritet det absolutt er fornuftig å lytte til. I 2017 ga han ut en bok som er meget aktuell. De senere årene har tarmens, og spesielt bakterienes betydning for alle sider av vår helse blitt omfattet av enorm interesse. Forskningen foregår over hele verden med mange oppdagelser som har stor betydning for hvordan helsen utvikler seg. Derfor er Fedons bok et nyttig bidrag til forståelsen av bakterienes betydning for alle deler av vår helse, fra fordøyelsesproblemer til søvn. Den er både grundig og samtidig lettlest. |
Fra jord til bordForfatter: Gry HammerISBN: 9788202714550 Fra jord til bord Naturlig og bærekraftig mat - best på smak - best for helsa - best for klimaet Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsa? Fra jord til bord Naturlig og bærekraftig mat - best på smak - best for helsa - best for klimaet Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsa? Da er denne boka for deg! Gry Hammer - bestselgende forfatter av boka Fermentering, matentusiast, yogalærer og kursholder - jakter på gode råvarer og god helse. Hennes matfilosofi er basert på tradisjonsmat. Det vil si naturlig mat som kjøtt fra beitefôrede dyr, upasteurisert melkemat, langkokt kraft, fermenterte grønnsaker og selvsankede urter og ville vekster. Her lærer hun deg hvordan du kan gjøre det samme - på dine premisser. Du finner over 100 oppskrifter på brødmat, pålegg, kjøtt- og fiskemiddager, vegetarretter og søte saker. |