Tunsberg
Glemt passord?

Spesialisering i SIBO

Oppstart: Start når du vil
Varighet: 4-6 måneder
Sted: Nettstudium
Kursavgift: Kr 7800 
Vilkår for oppstart og avmelding


Nærbilde av tarmbakterier.

Spesialisering i SIBO er et omfattende kurs i tarmhelse med hovedvekt på SIBO.

Har du pasienter som plages med gass, oppblåsthet, magesmerter, halsbrann, forstoppelse og/eller diaré? Pasienter som har fått diagnosen irritabel tarmsyndrom (IBS), men ingen løsning? Eller pasienter som gjør «alt riktig», men ikke blir bra?

Irritabel tarm 

Irritabel tarm er en funksjonell tarmlidelse som kjennetegnes av magesmerter og et endret avføringsmønster. Opptil 25 % av befolkningen i Norge har fått diagnosen (1), men det finnes foreløpig ingen klar forklaring på problemene eller en tilfredsstillende behandling.

SIBO

I opptil 84 % av IBS-tilfeller finner man imidlertid en overvekst av bakterier i tynntarmen (2), bedre kjent som SIBO. SIBO står for small intestinal bacterial overgrowth, og defineres som en økning i antallet bakterier, og/eller en endring i typen bakterier som finnes i tynntarmen. SIBO kan avdekkes ved hjelp av en enkel og noninvasiv pustetest, og når man vet hva årsaken er, kan man gjøre noe med den!

Innhold i kurset

I tema 1 og 2 gjennomgår vi hva SIBO er, hvordan det oppstår, hvilke risikofaktorer som finnes, hvordan SIBO testes og hvordan testen tolkes. Vi tar også for oss kosthold/dietter, ulike behandlingsforslag, bruk av kosttilskudd og hvordan man forebygger tilbakefall.

I tema 3 går vi gjennom underliggende årsaker til SIBO, og hvorfor det er så viktig å finne frem til rotårsaken. 2/3 av SIBO-pasienter får stadige tilbakefall (3), og det er som regel fordi den underliggende årsaken ikke er korrigert. I tema 3 går vi gjennom de vanligste underliggende årsakene og hvordan disse kan behandles.

Tema 4 er viet til vanskelige caser og gjenoppretting av tarmmikrobiotaen. Spørsmål du får svar på er blant annet:

 • Hva kan være årsaken til fordøyelsessymptomene dersom SIBO-testen er negativ?
 • Hva hvis testen er positiv, men etter vellykket SIBO-behandling er pasienten fremdeles ikke bra?
 • Og hvordan kan hele mikrobiotaen gjenopprettes og/eller støttes slik at tarmproblemer unngås i fremtiden?

Kurset inneholder den aller nyeste informasjonen om SIBO og er basert på forskning og kliniske erfaringer fra de mest kjente legene og terapeutene innen SIBO-behandling. Du vil i tillegg få flere praktiske verktøy, som du og pasientene dine kan bruke.

Samarbeid med lege

Gjennom kurset vil du få tilgang til mange praktiske verktøy, blant annet informasjonsskriv som pasientene dine kan ta med til legen sin. Dette vil være nyttig både for å informere og for å få avklart ulike underliggende årsaker som en lege kan undersøke og/eller rekvirere tester for. I noen vanskelige tilfeller kan det også være behov for legemidler/produkter som er reseptbelagte. Men i de fleste tilfeller, kan man behandles for SIBO uten hjelp fra lege.

Etter bestått kurs får du vitnemål med tittelen Spesialisering i SIBO

Kilder:

 1. https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/irritabel-tarm
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12591062
 3. https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2017-05/takeaways-2017-integrative-sibo-conferencetunmed.no
Spesialisering i SIBO
Rated 5/5 based on 7 customer reviews

Noen anbefalinger

«Jeg valgte dette studiet fordi jeg selv fikk diagnosen sibo. Jeg ville lære mest mulig om temaet for å vite hvilke verktøy som finnes og for å forhindre tilbakefall. Jeg er veldig fornøyd med kurset, og lærte ting jeg mest sannsynlig ikke ville ha funnet ut av uten. Læreren i kurset var også veldig flink og ga raske svar tilbake når det var noe jeg lurte på. »

Kristin
...
«Wow, spesialisering i SIBO har vært en fornøyelse! Dette var et virkelig bra og fantastisk lærerikt kurs. Som ernæringsterapeut er det lett å sette seg fast i noen mønstre for hvilke råd man gir. I løpet av kurset har jeg fått flere nye innfallvinkler til problemstillinger som jeg møter nesten daglig. Innholdet i kurset er super spennende og omfattende. Jeg skjønner hvor lite jeg vet. Gi oss flere slike kurs Signy, dette var bare helt strålende! »

Anne-Grete Lavik-Haug
ernæringsterapeut
...
«Jeg jobber veldig mye med tarmproblematikk og har i tillegg slitt mye med fordøyelsen selv (har blant annet hatt SIBO selv). Jeg valgte å ta dette studiet for å fordype meg i SIBO og stå enda bedre rustet til å hjelpe mine klienter som har fordøyelsesproblemer de ikke finner ut av. Kurset er utrolig lærerikt og Signy er en fantastisk lærer som gir gode og konstruktive tilbakemeldinger. Kan absolutt anbefale alle som ønsker å lære mer om SIBO å ta dette studiet. »

Siri Antonsen Aartun
Ernæringsterapeut, kostholdsveileder
«Problemer relatert til fordøyelsen er utbredt. Selv med kostomlegging, og fokus på støtte av fordøyelsen, er det mange som fortsatt opplever ubehag. Jeg har valgt å fokusere på fordøyelsesproblemer og relaterte plager i min praksis. Dette kurset er svært nyttig, spesielt for de pasientene som gjør «alt riktig» og fortsatt ikke blir friske. Kurset oppdateres når det kommer ny informasjon, og behandlingsmetodene er utprøvd av eksperter på området. Anbefales dersom du ønsker dypere innsikt i temaet, og vil hjelpe dine pasienter som ikke kommer i mål med kostomlegging og andre tiltak. »

Vibeke Linheim Isaksen
Ernæringsterapeut
«Livsstilssykdommer som forårsakes av ubalanser i vår fordøyelse er mitt hovedfelt. I 2011 sviktet helsen min totalt. Etter mange års elendig helse, og kun fokus på symptombehandling i det norske helsevesenet tok jeg "skjeen i egne hender". Jeg ble gjort oppmerksom på at feil kosthold over lang tid kunne forårsake sykdommer og dårlig helse. Etter som tiden gikk fikk jeg god erfaring av egen kostomlegging, samt innad i familien og de rundt meg. Da bestemte jeg meg for å ta kostholdsveilederstudiet for å hjelpe andre til bedre helse. Deretter ble det «Spesialisering i SIBO». Jeg fikk da en aha opplevelse og forståelse av hva SIBO og gassene SIBO kan forårsake. Denne kunnskapen er jeg evig takknemlig for, og overbevist om at jeg kommer til å jobbe mye med i fremtiden. SIBO er en offentlig godkjent diagnose i Norge. Flere og flere utvikler SIBO. Sliter du med oppblåsthet, hodepine, muskel og skjelettlidelser, har reaksjoner etter inntak av plantemat etc., så bør SIBO mistenkes. Kunskapen jeg har fått gjennom studiene skulle jeg ønske at jeg hadde hatt for 30 år siden, da hadde jeg mest sannsynlig hatt et godt liv alle disse årene, og ikke bare eksistert. For å få en dypere forståelse av vår fordøyelse vil jeg på det sterkeste anbefale studiet Spesialisering i SIBO. »

Cathrine Berge
Kostholdsveileder, Spesialisering i SIBO, student i Matintoleranse og Gentesting
«Jeg har jobbet i mange år med klienter som har matvareintoleranse, LGS, allergier og generelt store problemer med fordøyelsen. Som Biopat har jeg fordypet meg i tarmhelse og er genuint interessert i våre gode venner i tarmen. De aller fleste klienter blir friske, og får livskvaliteten tilbake etter å ha fjernet irritanenter som melk, gluten og andre allergener. Ved å fokusere på gjenoppbygging av mikrofloraen, får nesten alle helsen tilbake og blir friske. I mange år har jeg tenkt at jeg mangler et verktøy for å hjelpe de som ikke blir bra selv om de følger en behandlingsplan. De som nesten blir bra, men til stadighet får tilbakefall selv om de gjør alt riktig. En frustrende missing link i min praksis. Det meste jeg har tenkt og trodd om bakterier, sopp og parasitter får jeg bekrefte i dette studiet. Dette er et svært viktig emne som gir oss en dypere forståelse og kunnskap om hvor viktig en balansert tarmflora er. Jeg er ikke alene om å bli frustrert over å ikke kunne hjelpe klienter til å gjenvinne helsen. Under studiet har jeg fått noen aha-opplevelser som de pasienter som ikke tåler probiotika, reagerer på nesten alt av matvarer, og kosttilskudd. De som ved siden av fordøyelsesproblemer får akutte smerter i en kroppsdel rett etter de har spist, blir kjempesvimle av et kosttilskudd, får kriblinger, sterk uro, intense smerter osv. De som ofte blir gitt opp av alle, som nærmest blir sett på som hypokondere eller psykisk forstyrret. De vil jeg kunne få et bedre verktøy til å hjelpe nå. Jeg har allerede klienter som har sendt inn SIBO-tester og avføringstester. Bare det å få en bekreftelse på en ubalanse i mikrofloraen, og en mulig forklaring på mange symptomer, gir en lettelse og en bekreftelse som gjør det lettere å begynne på enda en behandlingsplan. Kostplaner og forslag til behandlinger - alt er i dette studie. Selv om jeg ikke er helt ferdig med mitt SIBO-kurs, kan jeg virkelig anbefale alle terapeuter og helsepersonell å dypdykke i dette studie. Vil du hjelpe dine klienter til en god helse og bli en bedre behandler, bør du ikke bare vurdere, men begynne på Tunsberg. »

Heidi Vengsholt
Biopat, LGS-terapeut, kostholdsveileder, student på TMS
«Mange er plaget av ulike fordøyelsesproblemer, et spennende og viktig tema som jeg vil fordype meg i. Spesialisering i SIBO er et nyttig og veldig informativt kurs. Meget detaljert beskrevet og med mange gode behandlingsforslag som allerede er testet ut av eksperter på området. Kurset har blitt faglig oppdatert hele tiden hvis det har vist seg å komme frem nye ting. I tillegg til SIBO lærer man mye om lignende diagnoser som kan forveksles med dette, eller som kan oppstå samtidig. Anbefales, men det kan være en fordel å ha litt kompetanse på området da det er et kompleks tema. God tilbakemelding, oppfølging og tips fra faglærer underveis i kurset. »

Yvette Christiansen
Biopat student
 Skriv en ny anbefaling!

Studiet er delt inn i 4 temaer og det anbefales å bruke ca. 4 uker på hvert tema.

Tema 1:

Diagnose og testing

Etter endt tema har du kunnskap om:

 • Systematikk
  • Hva er prokaryoter og eukaryoter
  • Hva er bakterier og arkebakterier
 • Migrerende motorkompleks (MMC)
  • Hvilken oppgave har MMC
  • Skade på MMC og hvilke konsekvenser det har
 • Hva er SIBO
  • Hvorfor er det et problem
  • Hvordan oppstår det
   • Underliggende årsaker og risikofaktorer
  • Hvilke gasser er involvert
   • Ny gass: hydrogensulfid
  • Symptomer
  • Assosierte lidelser
 • Hva er IBS og hvordan er det linket til SIBO
  • Post-infeksiøs IBS og SIBO
 • Hydrogensulfid i SIBO og LIBO
 • Testing
  • Forskjell på ulike tester, pros & cons
   • Pustetester
   • Blodprøve som måler antistoffer
   • Andre tester
  • Testing av barn
  • Hvordan tolke testresultatene
   • Nye anbefalinger - konsensus
   • Hva metangass egentlig kan fortelle oss
   • Hva en "flat line" betyr
  • Hvordan diagnostisere SIBO
  • Ny pustetest
 • Praktiske verktøy

Tema 2:

Behandling og forebygging

Etter endt tema har du kunnskap om:

 • Behandling med antibiotika
  • Hvilke brukes ved diaré og hvilke brukes ved forstoppelse
  • Doser
 • Behandling med urter
  • Hvilke brukes ved diaré og hvilke bruke ved forstoppelse
  • Doser
  • Hvorfor velge urter i stedet for antibiotika
 • Behandling med elimental diett
  • Hva er elimental diett og hvordan brukes det i behandling
  • Hvordan lager du din egen
 • Behandling med diett
  • 5 ulike dietter og kombinasjoner av disse
  • Mattabeller og PDFer
  • Vanlige matreaksjoner ved SIBO
 • Eksempel på helhetlig behandling
 • Behandling av hydrogensulfid og hvordan dette skiller seg fra annen SIBO-behandling
 • Forebygging av tilbakefall, blant annet med:
  • Diett
  • Kosttilskudd
   • Pro- og prebiotika
   • Fordøyelsestilskudd
   • Gjenoppretting av tarmslimhinnen
  • Prokinetiske midler, både farmasøytiske og naturlige
   • Når dette er indikert 
 • Forstoppelse 
  • Hvorfor forstoppelse er vanskeligere å behandle enn diaré
  • Praktiske råd og tiltak
 • Praktiske verktøy

Tema 3: Underliggende årsaker

 

Etter endt tema har du kunnskap om:

 • Hvordan du finner underliggende årsak
  • Spørreskjema
 • The Naturopathic Therapeutic Order
  • Hvordan jobbe med underliggende årsak
 • Underliggende årsaker til SIBO og hvordan disse kan behandles:
  • Dysfunksjon i MMC
   • Hva hemmer MMC-aktiviteten?
  • Magesyreproblematikk
   • Testing
   • Hvordan bedre fordøyelsen
   • Hvordan bruke tilskudd
  • Stress
   • Hvorfor stressmestring alltid bør være en del av SIBO-behandlingen
  • Genetikk og SNPer
   • PEMT og MTHFR
  • Dysfunksjon i ileocøkalklaffen
   • Årsaker og evaluering
   • Ileocøkalmassasje
  • Svekket førdøyelse
   • Hva ulike markører kan fortelle deg
   • Tiltak
  • Stoffskifteproblematikk
   • Hvordan dette disponerer for SIBO
   • Behandling av SIBO ved lavt stoffskifte
  • MCAS, POTS og EDS
   • Hvordan disse syndromene henger sammen, og sammen med SIBO
 • Praktiske verktøy

Tema 4:

Vanskelige caser

Etter endt tema har du kunnskap om:

 • Hva gjør du dersom pasienten din har de klassiske symptomene, men testen er negativ?
 • Hva gjør du dersom behandlingen er vellykket (negativt test), men symptomene fremdeles er der?
 • Vi skal blant annet ta for oss:
  • Diagnoser med lignende symptombilde som ved SIBO
  • LIBO (Large Intestinal Bacterial Overgrowth)
  • Candida
  • SIFO (Small Intestinal Fungal Overgrowth)
  • Svovelproblematikk - er SIBO en adaptiv mekanisme?
  • Biofilm
 • Rebalansering av mikrobiomet
  • Testing: dyrkning og molekylære teknikker
  • Mikrobiell diversitet og LPS
  • Bifidobacterium og Lactobacillus 
  • Akkermansia muciniphila, Faecalibacterium prausnitzii og butyratproduserende bakterier
  • Patobionter
  • Desulfovibrio, Bilophila og M. smithii 
 • Testing og behandling
 • Praktiske verktøy

Dette kurset egner seg for:

 • Biopater
 • Ernæringsterapeuter
 • Kostholdsveileder TMS
 • Bachelor eller master i ernæring
 • Leger og annet helsepersonell med etterutdanning i ernæring eller funksjonell medisin

Har du en utdanning som ikke står på denne listen, ta kontakt, så tar vi en individuell vurdering av din kompetanse. 

Opptakskrav

Det er et krav at du har gjennomført en utdanning fra minst en av fagretningene over og du må sende oss dokumentasjon på dette når du søker. 

Studiet er et nettbasert deltidsstudium. Alt pensum finnes som norske artikler inne på nettskolen. I tillegg til pensumartikler, får du tilgang til en rekke verktøy inne på nettskolen, samt videoer og anbefalt litteratur på engelsk. 

Studiet gjennomføres på ca. 4 måneder dersom du setter av 2-3 kvelder i uka til studiet. Du har tilgang i 6 måneder slik at du kan jobbe i ditt eget tempo. Har du behov for mer tid, koster det kr 800 for 6 måneder forlenget tilgang. Du kan forlenge så mange ganger du ønsker. 

Oppgaver og quiz

Du skal gjøre én oppgave og én quiz til hvert tema. De fleste oppgavene er case-oppgaver hvor du får testet deg i situasjoner og problemstillinger du vil møte på i jobbsammenheng. 

Vitnemål

Etter fullført og bestått kurs vil du motta vitnemål med tittelen "Spesialisering i SIBO".

Kursavgift: kr 7 800,- 
Delbetal fra kr 892 (10 avdrag)


© 2020 Tunsberg Medisinske Skole