Spesialisering i fordøyelsen og tarmsykdom
Når vi ser på helseplager og sykdommer kommer vi ikke utenom at fordøyelsessystemet er involvert i det meste som skjer i kroppen. Kroppen inneholder store mengder mikroorganismer, og mikrobiotaen i tarmen spiller en stor og viktig rolle når vi ser på både helse og sykdom.
I dette fordypningskurset studerer vi tarmens mikrobiota, fordøyelsessystemet sine oppgaver og funksjoner, og ser på koblingen mellom dette og resten av kroppen. Etter endt kurs vil du ha god kunnskap om de vanligste plagene som er et resultat av dysbiose i tarmen og sykdommer direkte relatert til fordøyelsessystemet.
Dette kurset egner seg for:
- Biopater
- Ernæringsterapeuter
- Kostholdsveileder TMS
- Bachelor eller master i ernæring
Kurset bruker modeller og prinsipper fra tradisjonell kinesisk medisin, vestlig naturmedisin, funksjonell medisin og moderne forskning. I kurset legges det vekt på helsetester som kan brukes for smartere og mer effektiv behandling av plager og sykdommer. I behandlingsprotokollene benyttes kosthold, urtemedisin, tilskudd og andre praktiske verktøy.
Dette lærer du:
I de 2 første temaene går vi grundig gjennom tarmens mikrobiota og selve fordøyelseskanalen; fra munnmikrobiomet til endetarm. Vi ser på de mest representerte bakteriene, og du lærer hvordan de stimuleres til økt vekst med kosthold og urter. Du lærer om alle strukturer og tilstøtende organer; både oppgaver, hva som svekker funksjonene og hvordan de kan bedres.
Vi ser på tester som kan være fornuftige å benytte seg av:
- 3 ulike mikrobiomtester som ser på biomarkører som kan sin om fordøyelse/absorbasjon, betennelser og tarmmikrobiomet
- Magesyre
Vi kommer innom hvordan tannhelse er knyttet til resten av kroppen, noe som kan være gode indikasjoner på vage kroniske sykdommer og du lærer hvordan du kan se på pasientens tunge (tungediagnostikk).
I tema 3 ser vi på immun- og nervesystemet som er sterkt knyttet til tarmen. Vi ser på ulike allergier og matvaresensitivitet og fordyper oss i lekk tarm. Vi ser på årsaker, symptomer og behandlingsprotokoll.
Vi ser på tester som er gode biomarkører i forbindelse med lekk tarm:
- Laktulose/mannitoltest
- Zonulin
- DAO
- LPS
Videre ser vi på tarm - hjerne - aksen og HPA -aksen og hvordan de kan påvirke hverandre, og hvordan de er koblet til og påvirker tarmhelsen. Vi ser på stress som underliggende årsak til ubalanse i fordøyelsen.
I tema 4 er hele temaet viet mikroorganismer og hva de kan forårsake av problemer. Du lærer om de vanligste infeksjonene, candida og biofilm og hvordan de kan behandles.
De 2 siste temaene er beskrivelse av de vanligste helseplagene og sykdommene knyttet til fordøyelsessystemet. Vi ser på årsaker, symptomer og behandlingsprotokoller og aktuelle helsetester for:
- GERD
- Helicobacter pylori
- Cøliaki
- SIBO
- IBS
- Crohns sykdom
- Ulcerøs kolitt
Vi arrangerer tre praktiske zoom samlinger i studieperioden hvor det legges vekt på tolkning av helsetester og case diskusjoner. Samlingene er ikke obligatorisk.
Spesialisering i fordøyelsen og tarmsykdom
Rated 4,9/5
based on 10 customer reviews
Noen anbefalinger
«
Spesialisering i SIBO og andre dysbioser var en meget spennede og nødvendig videreutdanning. Helt klart viktig om man skal komme til bunns i mage/tarm-problematikken og hva gjelder livstilsendringer og hvilke behandlinger som tilbys. Du lærer å tolke testresultater og får en meget god forståelse for hva SIBO og også andre dysbioser er, pluss mye, mye mer som er relatert til dette. I USA er dette stort og man oppfordres til å holde seg oppdatert på ny forskning etter endt kurs og følge med på relevante podcaster. Det er viktig å ha god kunnskap i engelsk da mye av ekstramaterialet er på engelsk. Ikke minst forskningsrapporter. Faglærer som gir meget godt utfyllende tilbakemeldinger. Anbefales på det sterkeste!»
Siv Langøy
«
Veldig lærerikt og omfattende studie med en dyktig lærer som er lett tilgjengelig og svarer kjapt. Viktig med gode engelskkunnskaper.»
Wenche Runningen
Sykepleier, kostholdsveileder og student
«
Jeg valgte dette studiet fordi jeg selv fikk diagnosen sibo. Jeg ville lære mest mulig om temaet for å vite hvilke verktøy som finnes og for å forhindre tilbakefall. Jeg er veldig fornøyd med kurset, og lærte ting jeg mest sannsynlig ikke ville ha funnet ut av uten. Læreren i kurset var også veldig flink og ga raske svar tilbake når det var noe jeg lurte på.
»
Kristin
«
Wow, spesialisering i SIBO har vært en fornøyelse! Dette var et virkelig bra og fantastisk lærerikt kurs. Som ernæringsterapeut er det lett å sette seg fast i noen mønstre for hvilke råd man gir. I løpet av kurset har jeg fått flere nye innfallvinkler til problemstillinger som jeg møter nesten daglig. Innholdet i kurset er super spennende og omfattende. Jeg skjønner hvor lite jeg vet. Gi oss flere slike kurs, dette var bare helt strålende!»
Anne-Grete Lavik-Haug
ernæringsterapeut
«
Problemer relatert til fordøyelsen er utbredt. Selv med kostomlegging, og fokus på støtte av fordøyelsen, er det mange som fortsatt opplever ubehag. Jeg har valgt å fokusere på fordøyelsesproblemer og relaterte plager i min praksis. Dette kurset er svært nyttig, spesielt for de pasientene som gjør «alt riktig» og fortsatt ikke blir friske. Kurset oppdateres når det kommer ny informasjon, og behandlingsmetodene er utprøvd av eksperter på området. Anbefales dersom du ønsker dypere innsikt i temaet, og vil hjelpe dine pasienter som ikke kommer i mål med kostomlegging og andre tiltak.
»
Vibeke Linheim Isaksen
Ernæringsterapeut
«
Livsstilssykdommer som forårsakes av ubalanser i vår fordøyelse er mitt hovedfelt. I 2011 sviktet helsen min totalt. Etter mange års elendig helse, og kun fokus på symptombehandling i det norske helsevesenet tok jeg "skjeen i egne hender". Jeg ble gjort oppmerksom på at feil kosthold over lang tid kunne forårsake sykdommer og dårlig helse. Etter som tiden gikk fikk jeg god erfaring av egen kostomlegging, samt innad i familien og de rundt meg. Da bestemte jeg meg for å ta kostholdsveilederstudiet for å hjelpe andre til bedre helse. Deretter ble det «Spesialisering i SIBO». Jeg fikk da en aha opplevelse og forståelse av hva SIBO og gassene SIBO kan forårsake. Denne kunnskapen er jeg evig takknemlig for, og overbevist om at jeg kommer til å jobbe mye med i fremtiden. SIBO er en offentlig godkjent diagnose i Norge. Flere og flere utvikler SIBO. Sliter du med oppblåsthet, hodepine, muskel og skjelettlidelser, har reaksjoner etter inntak av plantemat etc., så bør SIBO mistenkes. Kunskapen jeg har fått gjennom studiene skulle jeg ønske at jeg hadde hatt for 30 år siden, da hadde jeg mest sannsynlig hatt et godt liv alle disse årene, og ikke bare eksistert. For å få en dypere forståelse av vår fordøyelse vil jeg på det sterkeste anbefale studiet Spesialisering i SIBO.
»
Cathrine Berge
Kostholdsveileder, Spesialisering i SIBO, student i Matintoleranse og Gentesting
«
Jeg har jobbet i mange år med klienter som har matvareintoleranse, LGS, allergier og generelt store problemer med fordøyelsen. Som Biopat har jeg fordypet meg i tarmhelse og er genuint interessert i våre gode venner i tarmen. De aller fleste klienter blir friske, og får livskvaliteten tilbake etter å ha fjernet irritanenter som melk, gluten og andre allergener. Ved å fokusere på gjenoppbygging av mikrofloraen, får nesten alle helsen tilbake og blir friske.
I mange år har jeg tenkt at jeg mangler et verktøy for å hjelpe de som ikke blir bra selv om de følger en behandlingsplan. De som nesten blir bra, men til stadighet får tilbakefall selv om de gjør alt riktig. En frustrende missing link i min praksis. Det meste jeg har tenkt og trodd om bakterier, sopp og parasitter får jeg bekrefte i dette studiet. Dette er et svært viktig emne som gir oss en dypere forståelse og kunnskap om hvor viktig en balansert tarmflora er. Jeg er ikke alene om å bli frustrert over å ikke kunne hjelpe klienter til å gjenvinne helsen. Under studiet har jeg fått noen aha-opplevelser som de pasienter som ikke tåler probiotika, reagerer på nesten alt av matvarer, og kosttilskudd. De som ved siden av fordøyelsesproblemer får akutte smerter i en kroppsdel rett etter de har spist, blir kjempesvimle av et kosttilskudd, får kriblinger, sterk uro, intense smerter osv. De som ofte blir gitt opp av alle, som nærmest blir sett på som hypokondere eller psykisk forstyrret. De vil jeg kunne få et bedre verktøy til å hjelpe nå.
Jeg har allerede klienter som har sendt inn SIBO-tester og avføringstester. Bare det å få en bekreftelse på en ubalanse i mikrofloraen, og en mulig forklaring på mange symptomer, gir en lettelse og en bekreftelse som gjør det lettere å begynne på enda en behandlingsplan. Kostplaner og forslag til behandlinger - alt er i dette studie. Selv om jeg ikke er helt ferdig med mitt SIBO-kurs, kan jeg virkelig anbefale alle terapeuter og helsepersonell å dypdykke i dette studie. Vil du hjelpe dine klienter til en god helse og bli en bedre behandler, bør du ikke bare vurdere, men begynne på Tunsberg.
»
Heidi Vengsholt
Biopat, LGS-terapeut, kostholdsveileder, student på TMS
«
Mange er plaget av ulike fordøyelsesproblemer, et spennende og viktig tema som jeg vil fordype meg i. Spesialisering i SIBO er et nyttig og veldig informativt kurs. Meget detaljert beskrevet og med mange gode behandlingsforslag som allerede er testet ut av eksperter på området. Kurset har blitt faglig oppdatert hele tiden hvis det har vist seg å komme frem nye ting. I tillegg til SIBO lærer man mye om lignende diagnoser som kan forveksles med dette, eller som kan oppstå samtidig. Anbefales, men det kan være en fordel å ha litt kompetanse på området da det er et kompleks tema. God tilbakemelding, oppfølging og tips fra faglærer underveis i kurset.
»
Yvette Christiansen
Biopat student
Skriv en ny anbefaling!
Studiet er delt inn i 6 temaer og det anbefales å bruke ca. 4 uker på hvert tema.
Tema 1:
Mikrobiota
|
Etter endt tema har du kunnskap om:
Mikrobiomet historisk utvikling:
- Hvordan tenkte østlig medisin om mikrobiomet
- Når ble vi kjent med prebiotika og probiotika, samt utvklingen av kunnskapen
- Ulike forskningsprosjekter om mikrobiomet
- FMT
Mikrobiota i tykktarmen:
- Hvordan bakterier klassifiseres
- Hvilke bakterier finnes i tarmen
- Hvilke oppgaver har mikrobiotaen
- Hvilke sykdommer er assosiert med dysbiose
- Hva kjennetegner en sunn og en usunn mikrobiota
- Hvorfor er diversitet viktig, hva påvirker diversitet og hvordan kan diversitet økes
- Symbiose mellom mennesker og mikroorgansimer
- Kosthold for mikrobiota
- Hvordan balansere mikrobiota
Mikrobiomtesting:
- Ulike dyrkningsteknikker
- Hvilke tester er tilgjengelige
- Ulike laboratorier
- Hva kan de ulike testene avsløre
- Hvordan kan testene hjelpe i behandlingen
|
Tema 2:
Fordøyelseskanalen og tilhørende organer
|
Etter endt tema har du kunnskap om:
Fordøyelsen:
- Hvordan tarmen fungerer
- Spise og faste
- MMC (migrerende motorkompleks)
- Fordøyelsens oppgaver; nervestyrt- og hormonstyrt regulering
- Fordøyelsesfasene
- Apetittregulering
Fordøyelseskanalen:
- Munnens oppgaver
- Forebygging og balansering av munn mikrobiomet
- Tungens betydning
- Tungediagnostikk
- Dårlig ånde
- Hvordan fungerer spiserøret og hvilke komplikasjoner kan oppstå?
- Hva skjer i magesekken
- Hvorfor er magesyre viktig
- Hvilke tester kan gjøres for magesyre
- Hvordan stimulere magesyren
- Hvilke stoffer aborberes i tynntarmen
- Organet lever sin anatomi
- Organet lever sin funksjon
- Metylering
- Detox
- Hva skjer i tykktarmen
Forstoppelse:
- Hva er forstoppelse
- Hva er årsaken til forstoppelse
- Transitttid
- Ulike typer forstoppelse
- Trene opp treg tarm
- Kosthold for forstoppelse
- Urter og tilskudd for forstoppelse
Diare:
- Hva er diarè
- Hva er årsaken
- Tester som er aktuelle for å finne underliggende årsak
- Kosthold for diarè
- Urter og tilskudd for forstoppelse
|
Tema 3:
Immun- og nervesystemet og tarmen
|
Etter endt tema har du kunnskap om:
Immunsystemet og tarmen:
- Hvordan fungerer immunsystemet
- Hvordan er immunsystemet knyttet til tarmen
Lekk tarm:
- Hva er lekk tarm
- Hva er årsaken til lekk tarm
- Hva er symptomer på lekk tarm
- Nyttige helsetester i forbindelse med lekk tarm
- Hvilke helseplager og sykdommer kan knyttes til lekk tarm
- Behandlingsprotokoll
Matvaresensitivitet og allergi:
- Hva er allergi?
- Hva er matvaresensitivitet?
- Ulike allergier – histamin, tilsetningsstoffer, lektiner m.fl.
Nervesystemet og tarmen:
- Hva er tarm hjerne aksen
- Hva er nevropeptider og hvilke funksjon har de
- Hvordan kobling er det mellom mikrobiota og hjernen
- Hva er HPA aksen
- Hva er sammenhengen mellom tarm hjerne aksen og HPA aksen
- Stress og tarmen
- Kostholdet, urter og tilskudd for å balansere nervesystemet og tarmen
|
Tema 4:
Mikroorganismer
|
Etter endt tema har du kunnskap om:
Virus:
- Hva er virus?
- Virusinfeksjoner
- Hvilke virus infiserer tarmen
- Interaksjoner virus og tarmen
- Behandlingsprotokoll
Sopp:
- Hva er sopp
- Hva er Candida
- Hva er årsaken til candida
- Hva er symptomer på candida
- Behandlingsprotokoll
Parasitter:
- Hva er parasitter
- Hva er symptomer på parasittininfeksjon
- Kosthold, urter og tilskudd for å kvitte seg med parasitter
Biofilm:
- Hva er biofilm
- Hvorfor er biofilm vanskelig å behandle
- Hvordan behandle biofilm
|
Tema 5:
Sykdommer i fordøyelsessystemet 1
|
Etter endt tema har du kunnskap om:
GERD:
- Hva er GERD
- Hva er årsakene til GERD
- Hva er symptomer til GERD
- Kan GERD sees i sammenheng med andre fordøyelsesplager
- Tester for GERD
- Behandlingsprotokoll
Helicobacter pylori:
- Hva er helicobacter pylori
- Hva er årsakene til helicobacter pylori
- Hva er symptomer til helicobacter pylori
- Kan helicobacter pylori sees i sammenheng med andre fordøyelsesplager
- Tester for helicobacter pylori
- Behandlingsprotokoll
Cøliaki:
- Hva er Cøliaki
- Hva er symptomer til Cøliaki
- Behandlingsprotokoll
SIBO:
- Hva er SIBO
- Hva er årsakene til SIBO
- Hva er symptomer til SIBO
- Kan SIBO sees i sammenheng med andre fordøyelsesplager
- Tester for SIBO
- Tolkning av tester for SIBO
- Behandlingsprotokoll
|
Tema 6:
Sykdommer i fordøyelsessystemet 2
|
Etter endt tema har du kunnskap om:
IBS:
- Hva er IBS
- Hva er årsaken til IBS
- Ulike typer IBS
- Hva er symptomer til IBS
- Behandlingsprotokoll
Crohns sykdom:
- Hva er Cronhs
- Hva er årsaken til Crohns
- Cronhs i sammenheng med biofilm og mikrobiomet
- Hva er symptomer på Cronhs
- Hvilke tester kan være nyttige
- Behandlingsprotokoll
Ulcerøs colitt:
- Hva er ulcerøs
- Hva er årsakene til ulcerøs
- Sammenheng mellom ulcerøs og mikrobiomet
- Hva er symptomer til ulcerøs
- Behandlingsprotokoll
|
Det er et krav at du har gjennomført en utdanning fra minst én av fagretningene under, og du må sende oss dokumentasjon på dette når du søker:
- Biopati
- Ernæringsterapi
- Kostholdsveileder TMS
- Bachelor eller master i ernæring
Har du en utdanning som ikke står på denne listen, ta kontakt, så tar vi en individuell vurdering av din kompetanse.
Språkkrav
Det er en fordel med gode engelskkunnskaper.
Studiet er et nettbasert deltidsstudium. Alt pensum finnes som norske artikler inne på nettskolen. I tillegg til pensumartikler, får du tilgang til en rekke verktøy inne på nettskolen, samt videoer og anbefalt litteratur på engelsk.
Det arrangeres i tillegg minst tre zoom samlinger i studieperioden.
Studiet gjennomføres på ca. 6 måneder dersom du setter av 2-3 kvelder i uka til studiet. Du har tilgang i 9 måneder slik at du kan jobbe i ditt eget tempo. Har du behov for mer tid, koster det kr 800 for 6 måneder forlenget tilgang. Du kan forlenge så mange ganger du ønsker.
Oppgaver og quiz
Du skal gjøre én oppgave og én quiz til hvert tema. De fleste oppgavene er case-oppgaver hvor du får testet deg i situasjoner og problemstillinger du vil møte på i jobbsammenheng.
Vitnemål
Etter fullført og bestått kurs vil du motta vitnemål med tittelen "Spesialisering i fordøyelsen og tarmsykdom".
Studieavgift: |
kr 8 400,- |
Delbetal fra kr 955 (10 avdrag) |
|