Sted: | Nettstudium, med zoom og samling |
Oppstart når vi har fått mange nok interesserte. |
|
Vilkår for oppstart og avmelding |
Praktisk helsecoaching er en utdanning over fire måneder hvor du vil få mye trening og kunnskap om sentrale områder innen endringsprosesser, kommunikasjon og veiledning. Målet er at du skal oppnå bedre resultater med dine pasienter, og føle større trygghet i terapeutrollen.
Praktisk helsecoaching er for deg som:
Praktisk helsecoaching er et av fagene i fagskole biopati, og det er mulig å ta dette som et enkeltemne med 8 studiepoeng og mulighet for støtte i Lånekassen.
Faget har samme opptakskrav og er underlagt samme regelverk. Det er kun Fagskole biopati som er fagskoleakkreditert og gir 120 studiepoeng over 4 år.
Tar du enkeltemner fra biopati, vil du etter å ha bestått faget få karakterutskrift som viser læringsutbytte, studiebelastning og studiepoeng. Det er kun Fagskole biopati som gir rett til å få vitnemål med tittel fagskole.
Forbehold om nok antall søkere.
Les mer om: Terapeutisk grunnutdanning, Fagskole biopati, Ernæringsterapi, Soneterapi med øreakpunktur og Urtemedisin.
Etter endt kurs har du oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Ferdigheter
Generell kompetanse
NB! Med forbehold om enkelte endringer siden vi jobber med revidering av studieplanen
Innhold | |
Tema 1: Introduksjon |
Tema 1 blir en introduksjon til helsecoaching. Du vil lære om terapeutrollen og hva det vil si å være terapeut. Du vil få grunnleggende kommunikasjonsferdigheter og bruke mye tid på selvrefleksjon. Du vil også trene på aktiv lytting. |
Tema 2: Motivernde intervju |
Tema 2 fokuserer på motiverende intervju og du vil få mye trening i dette. Motiverende intervju er en samtalemetode som terapeuter kan bruke for å hjelpe klienter med å utforske og styrke sin egen motivasjon for endring. Ved å skape en empatisk og ikke-dømmende atmosfære, hjelper metoden klientene med å reflektere over sine mål, verdier og ambivalens rundt endring. Dette oppnås gjennom teknikker som åpne spørsmål, refleksjoner og oppsummeringer. Motiverende intervju fokuserer på å bygge tillitsfulle og samarbeidsorienterte relasjoner som fremmer klientens autonomi og egenkapasitet. Tilnærmingen er nyttig når man jobber med endring av vaner. I tillegg vil du lære om etikk i dette temaet. |
Tema 3: Adferd og endringer |
I tema 3 vil du lære om endringsprosesser og hvordan du kan hjelpe klienten til å endre adferd. Du vil lære om motivasjon og hvordan du kan motivere ulike typer mennesker. Du vil også lære om vaner og vaneendring, og ikke minst om hvordan du kan hjelpe klienten med å sette gode og hensiktsmessige mål. |
Tema 4: Handlingsplan og verktøy |
I tema 4 skal du lære å lage en handlingsplan. Du vil i tillegg få flere ulike verktøy du kan bruke i arbeidet med egne klienter og lære ulike måter å jobbe på. |
Utdanningen passer best for deg som allerede jobber som terapeut eller veileder, og som ønsker mer kunnskap og kompetanse innen coaching. Andre som planlegger å senere starte på en terapeututdanning kan også søke.
Kurset passer godt for:
Fullført videregående opplæring i studieretning for helse- og oppvekstfag eller tilsvarende.
Studenter som ikke har bestått helse- og oppvekstfag, kan vurderes etter realkompetanse. Da gjør vi en vurdering av all formell og uformell kompetanse som studenten har tilegnet seg. Det er ofte lettere enn mange tror å få godkjent realkompetanse. I mange tilfeller vil man kunne få godkjent realkompetanse ved å gjennomføre Forkurs anatomi og fysiologi. Man må fylle 23 år i opptaksåret for å søke med realkompetanse.
For utenlandske søkere (utenfor Norden), må man dokumentere norskkunnskaper på nivå B2. Se https://lovdata.no/LTI/forskrift/2019-07-11-1005/§9
I hovedsak vil all litteratur og pensum være på norsk de første to årene. For våre ulike utdanninger (siste ett eller to år), kan det være at noe litteratur er på engelsk.
Utdanningen består av:
Datorer for samlinger er:
For å få vitnemål, må du ha bestått alle arbeidskrav samt deltatt på de fysiske samlingene.
Helsecoaching er i stor grad et modningsfag. Den praktiske treningen med medstudenter innebærer at du skal være både i rollen som terapeut og pasient, der du utforsker egne helseutfordringer og endringsprosesser. Slik får du selv erfaring med prosessene som du skal lede pasientene gjennom.
Tilbud om en-en coaching
Du får også muligheten til å gjennomføre 4 individuelle samtaler av 75 minutters varighet med lærer under studiet. Dette er frivillig men det anbefales at man gjennomfører dette.
I tillegg betale en påmeldingsavgift på kr 1500 når søknaden er godkjent og du har akseptert studieplassen.
Dersom du har gjennomført Praktisk helsecoaching, vil du få fritak for faget helsecoaching på terapeututdanningene. Du vil få redusert studieavgift på terapeututdaningen med kr 2500 pr år de to første årene.
Må jeg være terapeut eller kostholdsveileder for å ta denne utdanningen?
Nei, men det er en fordel siden du vil lære klienten å gjennomføre de kost- og livsstilendringer som du har lært i dine tidligere utdanninger.