Tunsberg

Urtemedisin
Terapeutisk bruk av urter

Oppstart: 02.09.2024
Søknadsfrist: Begrenset antall plasser. Plassene tildeles fortløpende. Etter det blir du plassert på en venteliste.
Varighet: 3 år deltid
Sted: Nettstudium, samlinger og praksis. Se gjennomføring
Lærebøker: Litteraturliste
Studieavgift: Kr 43600 pr år

Påmeldingsavgift kr 3500 betales etter at søknad er godkjent, og du har akseptert tilbud om studieplass. Se linken studieavgift for alle detaljer.
Vilkår for oppstart og avmelding


Det er gjennom urter vi finner noen av de mest spennende eg effektive midlene for å påvirke vår helse. 

Neste oppstart er høsten 2024! Vi har nå åpnet opp for søknader.

Urtemedisin er en 3-årig deltidsutdannelse som inneholder alt du trenger for å kunne begynne å jobbe som terapeut med urtemedisin som hovedfag. 

Urtemedisin er en av de mest anvendelige og effektive behandlingsmetodene innen naturmedisin. Metoden har vært brukt til behandling og forebyggelse av sykdom i tusenvis av år, og i de fleste kulturer verden over. Dette har bidratt til en enorm mengde kunnskap og erfaring om hvorfor og hvordan urteplanter påvirker kropp og psyke.

De to første årene av urtemedisin består av de samme enkeltemner som fagskole biopati, og følger samme opptakskrav. Når du søker om opptak til enkeltemner, vil du kunne få studiepoeng og mulighet for støtte i Lånekassen for de to første årene. Les mer på denne siden

Tidligere var bruken av helbredende urter og planter basert på erfaring og utprøving. Man visste lite om de kjemiske innholdsstoffene plantene hadde. Men med utviklingen av den organiske kjemien som startet på 1800-tallet, kunne man isolere stoffer i urteplantene og slik kartlegge deres egenskaper.

Historisk sett kan vi si at den kunnskapen vi har om urteplanter har vært den viktigste kilden til dagens legemidler. Forløperen til mange kjente legemedisiner har nemlig kommet fra urteplanter som har vært brukt innen tradisjonell naturmedisin i lang tid. Man har utviklet hjertemedisinen Digitalis basert på innholdet (digitalisglykosider) i urteplanten Digitalis purpurea, og det smertestillende stoffet Acetylsalisylsyre fra Salix.

I dagens moderne medisin har man tilsidesatt kunnskap om helheten og hvordan mennesket er en del av naturen. Mange mennesker er imidlertid på søken etter metoder som kan helbrede uten bivirkninger og som setter fokus på årsak og ikke symptom.

Ved å kombinere dagens vitenskap med et helhetssyn hvor man behandler hele mennesket og ikke bare symptomene, kan vi bli enda bedre behandlere. Gjennom dette studiet vil du få mye nyttig og praktisk kunnskap som gir deg ferdigheter til å anvende urter som medisin på en naturlig og helhetlig måte.

Ofte når vi leser om urteplanter, kan det virke som om alle de gode egenskapene er noe vi ønsker oss. Men, alle urter er ikke like bra for alle mennesker. Urtene påvirker hverandre i en synergieffekt, akkurat slik som vitaminer og mineraler, og de skal nøye avstemmes med personen som skal ha dem, eller tilstanden til personen som skal ha dem. Enhver plage eller sykdom er som regel forårsaket av flere bakenforliggende ubalanser, og det er viktig å vite at vi ved bruken av urter – harmoniserer ut disse ubalansene, og ikke forverrer en tilstand. Urter er medisin, og for å foreskrive medisin, må vi ha kunnskap.

Utdanningen består av følgende fag: 

 • Grunnmedisin
 • Ernæring, livsstil og miljø
 • Naturmedisin
 • Helsecoaching
 • Urtemedisin
 • I tillegg gjennomføres ulike typer praksis gjennom alle 3 årene

Når du har fullført og bestått utdanningen vil du få vitnemål med tittelen Urteterapeut TMS.
tunmed.no
Urtemedisin
Rated 5/5 based on 2 customer reviews

Noen anbefalinger

...
«Jeg ønsket å ta en utdanning i ernæring og fant ut at Tunsberg medisinske skole var det beste alternativet for meg. Det er en seriøs fremtidsrettet skole som blant annet underviser i siste forskning på faget ernæring. Jeg valgte underveis å bytte fra ernæringsterapeut til urteterapeut utdannelse. Det å lære om urtenes egenskaper og bruk, samt litt om kinesisk medisin gir meg en unik verktøykasse i tillegg til kosthold og ernæring. Læreren vår Fride er fantastisk dyktig og hyggelig, og hjalp oss godt i mål. Samholdet i klassen var unik, og vi hjelper hverandre nå når vi etter hvert får ekte kunder. :-).»

Cecilie Kinstad
Urtemedesin
...
«Kjempebra studie som jeg varmt kan anbefale! Dette har vært lærerikt, utrolig nyttig og veldig veldig gøy. Dette er et studie som lar seg kombinere med mange andre ting, men som også har stor nytteverdi på egenhånd. Jeg gleder meg til å starte opp for meg selv :) »

Anniken Valstad
Urteterapeut
 Skriv en ny anbefaling!

Vårt viktigste mål er at du tar i bruk det du har lært og begynner å jobbe med det, enten som terapeut eller på andre måter. All undervisning og praksis er planlagt med nettopp dette som utgangspunkt, og fokuserer på hvordan vi skal gjøre våre studenter best mulig skikket til å nå dette målet og ikke minst oppnå selvtillit og erfaring til å klare å starte opp. 

Overordnet læringsutbytte

 • Etter endt utdanning skal du kunne gi veiledning til pasienter om hvordan de ved hjelp av helbredende planter og urter kan rette opp ubalanser som kan motvirke og reversere sykdomsprosesser. Rådene skal være basert på vitenskapelig dokumentasjon og/eller kliniske erfaringer, og være tilpasset den enkelte pasient.
 • Du vil ha kunnskap og ferdigheter i endringsprosesser, motivasjon og kommunikasjonsteknikker som er nødvendig for å kunne skape varige endringer hos dine pasienter. 
 • Du vil ha gode faglige kunnskaper, og ha utviklet evnen til å sette deg inn i vitenskapelige publikasjoner. Det er grunnlaget for å holde deg best mulig oppdatert på ny forskning.
 • Du vil ha kunnskap om forskjellen på skolemedisin og naturmedisin, og kunnskap om naturmedisinens behandlingsstrategi og hvordan denne kan sette i gang menneskets innebygde selvhelbredende krefter.
 • Du skal gjennom studiet utvikle ferdigheter i pasientbehandling og gjennomføring av konsultasjoner. Det innebærer å mestre din rolle som terapeut og ha kunnskap om kommunikasjon, pasientpsykologi og etikk i arbeidssituasjonen.
 • Du vil ha gode kunnskaper om kroppens anatomi og fysiologi, mikrobiologi og patologi knyttet til alle organsystemer. 
 • Du vil ha forståelse for urtemedisinens og egne begrensninger slik at du kan vurdere når pasienten bør sendes videre til annet kvalifisert helsepersonell.
 • Du vil kunne gjennomføre selvstendige konsultasjoner og utarbeide nødvendig materiell for pasientene på en forsvarlig måte.. 

Studieopplegg for de første to årene

Les her om innhold og studieopplegg for de to første årene.

Det siste året

Det siste året har du urtemedisin som hovedfag. Gjennom 9 forskjellige temaer vil du få en god forståelse av faget urtemedisin, dens opprinnelse og utvikling opp til vår tid. Etter endt utdanning vil du kunne gjøre rede for dine faglige valg ved utvelgelse av urter basert på deres kjemiske innholdsstoffer og egenskaper, eventuelle kontraindikasjoner og bivirkninger. Du vil lære om holistisk sykdomslære og behandlingsstrategi og basert på denne kunnskapen, lære å komponere urteblandinger slik at du kan bruke dem terapeutisk. Du vil også kunne utarbeide en behandlingsprotokoll for pasientbehandling ut fra anamnese, naturmedisinske teoretiske prinsipper samt andre relevante analyser.

Innhold siste året

Tema 1: Introduksjon, historie, innhold og virkningsmekanismer

·       Urtemedisinens historie

·       Kjemiske innholdsstoffer

·       Urtenes egenskaper

·       Holistisk sykdomslære

·       Klassifisering av urter

·       Interaksjon med legemidler

·       Behandlingsstrategi:

§  The therapeutic order

§  Interaksjoner

§  Kontraindikasjoner og bivirkninger

 

Tema 2: Materia medica 1, luftveier og immunsystem

·       Carophyllus aromaticus

·       Echinacea purpurea

·       Euphrasia

·       Filipendula ulmaria

·       Galium apartine

·       Glycyrrhiza glabra

·       Hemidesmus indicus

·       Hyssop officinalis

·       Inula helenium

·       Marrubium vulgaris

·       Mentha officinalis

·       Plantago

·       Sambucus nigra

·       Thymus vulgaris

·       Trigonella foenum-gracecum

·       Uncaria tomentosa

·       Verbascum thapsus

 

Tema 3: Materia medica 2, fordøyelse, slimhinner og immunsystem

·       Aloe vera

·       Althea officinalis

·       Calendula officinalis

·       Carum carvi

·       Coriandrum sativum

·       Chondrus crispus

·       Elettaria cardamomum

·       Foenicum vulgaris

·       Gentiana lutea

·       Jugulans cinera

·       Levisticum officinalis

·       Ocimum basilicum

·       Origanum vulgare

·       Olea europaea

·       Ulmus rubra

·       Zingiber officinalis

Tema 4: Materia medica 3, avgiftning via nyrer og lever

Nyrer og urinveier

·       Agropyron repens

·       Apium graveolens

·       Arctium lappa

·        Betula alba

·        Equisetum arvense

·        Petrosellinum sativum

·        Solidago virguarea

·       Taraxacum officinalis (blad)

·       Urtica urens

·       Vaccinum macrocarpon

·       Zea mays

Lever og galleblære

·       Aloe vera

·       Berberis x 2

·       Curcuma longa

·       Cynara scolymus

·       Gentiana lutea

·       Schisandra chinensis

·       Silybum marianum

·       Taraxacum officinalis (rot)

Tema 5: Materia medica 4, hjerte- karsystemet

·       Agrimonia

·       Allium sativum

·       Angelica archangelica

·        Arnica montana

·        Capsicum annum

·        Cinnamomum zeylanticum

·        Ginkgo biloba

·       Hamamelis virginiana

·       Rosmarinum officinalis

·       Tanacetum parthenium

·       Vaccinum myrtillus

·       Vitis vinifera

·       Zingiber officinalis

Tema 6: Materia medica 5, hormonsystemet

·       Achillea millefolium

·       Alchemilla vulgaris

·       Angelica sinensis

·       Asparagus racemosus

·       Dioscorea villosa

·       Dioscorea composita

·       Fucus vesiculosus

·       Gymnema sylvestre

·       Rubus ideaus

·       Salvia officinalis

·       Serenoa serrulata

·       Smilax

·       Trifolium pratense

·       Turnera diffusa

Tema 7: Materia medica 6, nervesystemet

·       Bacopa monnieri

·       Centella asiatica

·       Chamomilla recutita

·       Eleutherococcus senticosus

·       Glycyrrhiza glabra

·       Humulus lupus

·       Melissa officinalis

·       Panax ginseng

·       Polygonum multiflorum

·       Rhodiola rosea

·       Schisandra chinensis

·       Valeriana officinalis

·       Verbena officinalis

·       Withania somnifera

·       Medisinske sopparter

Tema 8: Behandlingsstrategi, valg av urter

·       Regler for valg av urter

·       Repetisjon av holistisk sykdomslære og behandlingsstrategi

·       Kostens rolle

·       Kosttilskudd og urter

·       Interaksjoner med legemidler

·       Bestille fra utlandet, godkjent for salg over disk, legemidler m.m.

·       Relevante analysemetoder

Tema 9: Praksis, Intern og ekstern klinisk praksis

·       Anamnese

·       Protokollen

·       Forslag til urteblandinger

·       Oppfølgning og behandlingsfaser

Urtemedisin er for deg som ønsker å starte egen praksis som urteterapeut. 

Etter fullført utdanning kan du jobbe:

 • I egen praksis som urteterapeut, eller i et fellesskap med andre terapeuter
 • Med undervisning/kursvirksomhet
 • Holde foredrag, skrive bøker
 • Med salg/rådgivning innen helsekost
 • Med rådgivning/kurs mot bedrifter
 • På et treningssenter


Utdannelsen vil også gi:

 • Etablerte terapeuter et utvidet tilbud innen urtemedisin i eksisterende praksis
 • Helsepersonell, ansatte i helsekostbutikk eller andre som ønsker kunnskap om urter og naturmedisin.

Opptakskrav

Fullført videregående opplæring i studieretning for helse- og oppvekstfag eller tilsvarende.

Studenter som ikke har bestått helse- og oppvekstfag, kan vurderes etter realkompetanse. Da gjør vi en vurdering av all formell og uformell kompetanse som studenten har tilegnet seg. Det er ofte lettere enn mange tror å få godkjent realkompetanse. I mange tilfeller vil man kunne få godkjent realkompetanse ved å gjennomføre Forkurs anatomi og fysiologi. Man må fylle 23 år i opptaksåret for å søke med realkompetanse. 

For utenlandske søkere (utenfor Norden), må man dokumentere norskkunnskaper på nivå B2. Se https://lovdata.no/LTI/forskrift/2019-07-11-1005/§9

Urtemedisin er en 3-årig deltidsutdanning som kan kombineres med full jobb eller annen utdanning. Studiebelastningen er 50 % hvert år. Det er kun mulig å ta det på deltid. 

Les her om innhold og gjennomføring for de to første årene.

Oversikt over det siste året: 

Fag Antall temaer Timetall 
Praksis   200
Urtemedisin 10 550
Sum  

750

Et normalt studieår er 10 måneder (40 uker). Timetall og belastning viser total studiebelastningen. Kan du mye fra før og/eller har god studieteknikk, er det mulig å studere raskere. Timetall viser både undervisning, veiledning, arbeid med oppgaver, praksis og selvstudium. 

Obligatoriske samlinger siste år (år 3)

 • Det siste året vil det være 2 obligatoriske stedbaserte samlinger + 1 frivillig zoom-samling (2 dager) pr semester. I tillegg vil det være noen kortere møter på zoom

De obligatoriske samlingene gjennomføres fra fredag kl 1600 til søndag kl 1500.

 • Praksis

I tillegg til samlinger, skal du gjennomføre ulike typer praksis. Dette kan gjøres ulike steder i landet, men du må påregne noe reise.

Studieavgift: kr 43 600,- pr år
Delbetal fra kr 4 643 (10 avdrag)

 • Studieavgift betales for ett år om gangen og kan betales i én innbetaling eller med avdrag. Studieavgift faktureres ca. 2-3 uker før studiestart. 
 • I tillegg kommer påmeldingsavgift på kr 3500,- Denne betales etter at søknaden er godkjent og du har akseptert studieplassen.
 • I tillegg kommer utgifter til eksamen og lærebøker. Eksamensavgift er tilsammen ca. kr 1800 pr år.

De to første årene av urtemedisin tas som enkeltemner fagskole biopati. Du må også lese om faginnhold og studieavgift for de to første årene på studieinformasjonen til enkeltemner

Fritak fra år 1 og 2

Dersom du har en godkjent terapeututdaninng fra før, vil du kunne søke om å få fritak fra år 1 og 2, og begynne rett på år 3. Ta kontakt for skolen for en slik vurdering. Du må også sende inn dokumentasjon. 

Fritak av enkeltemner og redusert studieavgift

Les mer under linken studieavgift
Er det mulig å gjennomføre urtemedisin med en fulltidsjobb ved siden av?
Ja, det er lagt opp til at det skal være mulig. 
 

Urtemedisin for biopater

Er du biopat utdannet fra Tunsberg, får du fritak for de to føste årene, og kan du starte rett på det tredje året i urtemedisin. 

Utdanningen vil gi deg en solid fordypning i dette nyttige og viktige faget. Vi gjennomgår ca. 100 enkelturter med beskrivelse av blant annet virkestoffer, egenskaper og funksjonsområde. I urtenes beskrivelse finnes henvisning til forskning der dette er relevant. Gjennom tilhørende oppgaver vil du tilegne deg den treningen du trenger for å bli trygg i ditt valg av urter. Studiet legger vekt på å sette pasienten i sentrum og behandle etter naturmedisinske prinsipper og behandlingsregler. For hvert tema finner du tilleggspensum under Ekstra. Her vil du kunne finne mye interessant stoff om blant annet eteriske oljer og deres egenskaper og bruksområde.

Når du har fullført og bestått utdanningen vil du få vitnemål med tittelen Urteterapeut TMS


Hva kan jeg jobbe med etter endt utdanning?
Du skal etter endt utdanning kunne etablere deg som terapeut med urtemedisin som hovedterapi.

Får jeg fortsette på studiet om jeg ikke har levert eller fått godkjent alle innsendingsoppgavene?

Ja, du kan fortsette på studiet, men du kan ikke delta på praksis for oppgavene er godkjent. Det er mulig å levere og få godkjent innsendingsoppgavene etter fristen ved å forlenge tilgangen i faget.

Hvis jeg fullfører denne utdanningen, kan jeg da ta et annet hovedfag senere? 

Ja du kan ta ernæringsterapi, soneterapi med øreakupunktur eller biopati og slipper å ta de to første årene på nytt. 

Hvis jeg ønsker å flytte ovet til en annen terapeututdanning i løpet av de første to årene. Er det mulig? 

Ja, men siden du da må gjøre en del av veiledning og praksis på nytt, må du betale ekstra.

 • Innen 3 uker før oppstart av år 2 kr 5000
 • Innen 3 uker før oppstart av år 3, kr 10000


Hvordan vurderes eksamen?
Med karakter. 

 
Trenger jeg VEKS-fag i tillegg? 
Nei. Hele pensum i VEKS-fag er dekket ved at tilsvarende læringsutbytte oppnås gjennom utdanningen. Etikk og kommunikasjon er dekket gjennom Helsecoaching og praksis.  Vitenskapslære er dekket av Ernæring, livstil og miljø og i Naturmedisin. Samfunnsdelen av VEKS-fag er dekket gjennom Markedsføring for terapeuter og Naturmedisin. 

Kan man få støtte fra Lånekassen?
Ja, du kan få støtte i Lånekassen for de to første årene dersom du oppfyller opptakskravet. Les om våre terapeututdanninger. Dersom du ikke oppfyller opptakskravet, kan du ta hele utdanningen uten studiepoeng/Lånekasse.

Det er også mulig å delbetale studieavgiften.  
 
Kan man få tilgang til utdanningen etter at jeg har fullført?
Ja, du kan bestille alumni-tilgang. Da får du tilgang til oppdatert pensum, videoforelesninger og rabatt på webinarer etc. Alumni koster kr 800 for 12 måneder. 
 
Jeg ønsker å starte på Urtemedisin, men det er ingen ledige plasser. Hva kan jeg gjøre frem til neste oppstart?

Det vi kan anbefale er å ta et av våre nettstudier i mellomtiden. 

Det er mulig å ta f.eks. grunnmedisin som er det største faget de to første årene, og har flest samlinger. Da vil du få fritak og redusert studieavgift (kr 2500 pr år, de to første årene). 

Du kan også ta naturmedisinsk grunnutdanning som vil gi deg fritak fra faget naturmedisin + redusert studieavgift (kr 2500 pr år, de to første årene). 

Et siste alternativ er å ta kostholdsveileder. Da vil du få redusert studieavgift med kr 2500 pr år, de to første årene. 


© 2024 Tunsberg Medisinske Skole