Tunsberg
Glemt passord?

Ernæringsterapi

Oppstart: 29. august 2020
Søknadsfrist: Søknadene behandles flere ganger i året
Varighet: 4 år deltid
Sted: Nettstudium, samlinger og praksis. Se gjennomføring.
Lærebøker: Litteraturliste
Studieavgift: Kr 33800 pr. år

Påmeldingsavgift kr 2500 betales etter at søknad er godkjent, og du har akseptert tilbud om studieplass. Se linken studieavgift for alle detaljer.
Vilkår for oppstart og avmelding


 

Vi har nå åpnet opp for søknad til neste kull. Det er begrenset antall plasser. Søknad er ikke bindende før du aksepterer tilbud om studieplass. 

Ernæringsterapi er en 4-årig deltidsutdannelse som inneholder alt du trenger for å kunne begynne å jobbe som terapeut. 

Tror du at kostholdet kan påvirke din og andres helse? Ønsker du å hjelpe mennesker som sliter med kronisk sykdom eller andre lidelser til bedre helse?

Da er studiet ernæringsterapi noe for deg. Ernæringsterapi er en terapiform hvor man ut ifra informasjon fra pasienten, analyser og biokjemiske tester, gir råd om hvordan man bør endre kostholdet, i tillegg til hvilke kosttilskudd som kan være fornuftige i den gitte situasjonen.

Ernæringsterapi tar utgangspunkt i at sykdom ofte er en ubalanse, som kan være forårsaket av stress, feil kosthold, mangel på næringsstoffer, ugunstig miljø og/eller en belastende livsstil. Ved å gjøre endringer, kan man rette opp ubalanser og sette kroppen i stand til å reversere sykdomsprosessene ved mange kroniske sykdommer. Grunnlaget for ernæringsterapi er at et riktig kosthold og en fornuftig livsstil vil kunne være med på å forebygge sykdom, og bidra til en god fysisk og psykisk helse gjennom hele livet. 

Ernæringsterapi fra og med 2020 er en komplett utdanning til terapeut. Det vil si at utdanningen inneholder alt som er nødvendig for å bli registrert og godkjent terapeut i Brønnøysundregisteret og medlem av NNH.

Utdanningen består av følgende fag: 

 • Grunnmedisin
 • Ernæring, livsstil og miljø
 • Naturmedisin
 • Helsecoaching
 • Ernæringsterapi
 • Terapeutkompetanse
 • Markedsføring for terapeuter
 • I tillegg gjennomføres ulike typer praksis gjennom alle 4 årene
Studenter som har fullført og bestått utdanningen vil få vitnemål med tittelen Ernæringsterapeut TMS.tunmed.no
Ernæringsterapi
Rated 5/5 based on 12 customer reviews

Noen anbefalinger

«Jeg kan varmt anbefale ernæringsterapistudiet ved skolen. Jeg har selv fått mye ut av det. Hver eneste samling har gitt meg mye ny kunnskap, glede og inspirasjon til å lære enda mer på egen hånd. Det har vært mange gode og inspirerende forelesere gjennom studiet, og hver og en har gitt meg et eller flere verktøy å benytte som terapeut i arbeidet med klienter. Jeg vil spesielt trekke frem Jens som er primus motor for studiet, alltid forberedt, alltid oppdatert på ny forskning og en inspirasjonskilde uten like. Jeg liker spesielt godt at skolen lærer bort at dette er et fagfelt i utvikling og at det vi lærer i dag kanskje ikke er riktig om fem år ettersom ny forskning viser nye sammenhenger. »

Silje Eker
Sykepleier, fotsoneterapeut, ernæringsterapeut
«Jeg valgte å ta studiene på Tunsberg Medisinske Skole etter en anbefaling fra en lege som mener skolen har en god kvalitet og høy standard. Selv ønsket jeg å fordype meg innom ernæringsfaget, men var ikke intressert i å ta 3-årsstudie til ernæringsfysiolog. Først tok jeg Kostholdsveileder og deretter Ernæringsterapi. Fordelene med denne skolen er at den hvert år oppdaterer seg, følger med på ny forskning og blir bedre, akkurat som faget. Det er et positivt, inspirerende og intimt miljø med mye spennende mennesker med mye erfaring og kunnskap. Jeg har lært så enormt mye, både for meg selv og for mine framtide kunder. Hadde jeg hatt tid og penger hadde jeg tatt studiene på nytt :) De anbefales på det varmeste! »

Malin Bruset
Ernæringsterapeut
«Ernæringsterapistudiet ved Tunsberg Medisinske Skole kan absolutt anbefales. Faglærer Jens er utrolig kunskapsrik, har svar på det meste og er opptatt av å sette seg inn i ny forskning og dele videre. Det trekkes også inn gjesteforelesere med kunnskap og erfaring på sine felt. Det er lagt opp til en fin balanse mellom teori og praksis. Ernæringsfaget er stort. Derfor gis det heller ikke fasitsvar på alt. Her vektlegges at alle er forskjellige og trenger forskjellige råd for lettere å kunne rette opp ubalanser og få mer energi. Selv med lang reisevei var deltakelse på samlinger hvor jeg i tillegg ble kjent med hyggelige og likesinnede studenter høyt prioritert. »

May-Britt Kolås
Ernæringsterapeut, kostholdsveileder
«Jeg er meget fornøyd med ernæringsterapistudiet ved Tunsberg Medisinske Skole. Her fikk jeg muligheten til å følge et interessant studieopplegg med flere av Norges fremste eksperter som foredragsholdere. At all undervisning og kunnskapsformidling er basert på nyere, dokumentert forskning gjør også at jeg sitter trygt forankret på den fagkunnskapen jeg har tilegnet meg. Motivasjonen for å lære mer og følge med i nyere ernæringsforskning har også blitt styrket. Gjennom hele studiet har det vært fokus på å få studentene ut i arbeidslivet. Skolen har gitt meg gode verktøy og et godt grunnlag for å gå inn i terapeutrollen med trygghet og selvtillit. Jeg kan anbefale ernæringsterapistudiet på det varmeste. »

Aud Sveen Nygaard
Tannlege, ernæringsterapeut
«Jeg er strålende fornøyd etter to svært spennende år på skolen. Jeg hadde lenge lyst til å utdanne meg innen ernæring, men følte at den offentlige utdannelsen ikke passet meg og det jeg tror på. Da jeg endelig oppdaget Tunmed og deres utdanning var jeg ikke i tvil. Den evolusjons tilnærmingen de har stemte med det jeg selv tror på. Jeg har lært svært mye på disse to årene, og er så glad for at skolen legger vekt på at ingen ting er skrevet i stein. Vi må hele tiden være åpne for endringer etterhvert som det blir bedre forskning på feltet. I tillegg er vi alle biologisk forskjellige, derfor passer ikke en oppskrift til alle. Anbefaler studiet til alle som ønsker å utdanne seg og jobbe innenfor ernæring. »

Helen Oulie Fuhr
Ernæringsterapeut
«Jeg er veldig fornøyd med ernæringsterapistudiet. 2 spennende år med lærerrike temaer og dyktige forelesere. Kan absolutt anbefale skolen og dette studiet. »

Siri Antonsen Aartun
Ernæringsterapeut
«Jeg er fornøyd med studiet og kan anbefale det videre. Under studiet blir vi presentert for mange ulike temaer, samt ny/dagsaktuell informasjon. »

Marit Hals Svensson
Ernæringsterapeut
«Kan varmt anbefale Tunsberg Medisinske Skole. Dyktige lærere og foredragsholdere. Har tatt kostholdsveileder og ernæringsterapi. Skolen er lagt opp slik at man fint kan kombinere med jobb.»

Anette Moen
Ernæringsterapeut
«Jeg kan på det varmeste anbefale ernæringsterapi.

Dette er ett stort felt, med stadig ny kunnskap som vi må tilegne oss. Vi blir aldri utlært. Jens har en fantastisk evne til å formidle og belyse fra forskjellige innfallsvinkler. Med dette får han oss til å se sammenhenger og lærer oss viktigheten med å fundere og bli selvtenkende. Dette er svært viktig, da det ikke finnes noe fasitsvar på hvorfor noen matvarer fungerer for en , mens en annen må ha annen mat.

Studiet er til og med egnet for sånne som meg , helt uten datakunnskap. For meg har alle fagene jeg har tatt ved TMS vært svært interessante, tror jeg kunne holdt på i evig tid ved denne skolen. Og det kan en jo, for her dukker stadig nye spennende fag opp! En stoooor anbefaling fra en svært fornøyd student!!»
Mai-Britt Andersen
massør, aromaterapeut, hudpleier mm.
«Tunsberg medisinske skole sitt studium i ernæringsterapi har gitt meg den ballasten og forståelsen jeg trenger for å kunne være trygg som ernæringsterapeut. Skolen vektlegger å bruke dyktige forelesere som har praktisk erfaring og er ledende på sine fagfelt. Flere er leger, som for lengst har insett verdien av ernæringsterapi og annen naturmedisinsk behandling i sin praksis. Skolen legger også veldig godt til rette for et trivelig og sammensveiset klassemiljø, og fokuserer alltid på hvordan det de driver med kan bli enda litt bedre. Det var en fornøyelse å være elev der! »

Steinar Kroksæter
Ernæringsterapeut og Kommunikolog
«Jeg var så heldig å finne veien til Tunsberg Medisinske Skole gjennom en venninne og tidligere student ved ernæringsterapi-studiet. Jeg hadde funnet en kostholdsretning jeg trodde på og ønsket meg mer kunnskap for å backe opp rundt egen erfaring. Ernæringsterapi-studiet er helhetlig lagt opp og glimrende med tanke på både kunnskap og praksis. Studiet er lite nok til at du blir sett som student og stort nok til at du får omfattende faglig påfyll fra dyktige foredragsholdere. Ernæring er et fag du aldri blir utlært i, men dette studiet har gitt meg et godt grunnlag, samt erfaring i å finne frem i jungelen av dokumentasjon og etablerte "sannheter". Studiet kan varmt anbefales. »

Bjørg-Elin Finstad
Partner/veileder Sunt Hjem AS - ernæringsterapeut, NLP Coach og Personlig Trener
«Jeg har gått kostveilederstudiet og ernæringsterapeutstudiet ved Tunsberg Medisinske Skole og er nå i gang med naturmedisinsk grunnutdanning.

Jeg er veldig fornøyd med skolens undervisning både når det gjelder studeier som er nettbasert og der det holdes samlinger. Jeg mener skolen finner gode lærere og er allsidig ved valg av forelesere. Selv om det er langt å reise fra Nord Trøndelag til Tønsberg har jeg sett frem til samlingene som har vært interessante og lærerike.

Jeg anbefaler Tunsberg Medisinske Skole på det varmeste til alle!»
Inger Marie Krystad Skåle
Ernæringsterpeut
 Skriv en ny anbefaling!

Overordnet læringsutbytte

Vårt viktigste mål er at du tar i bruk det du har lært og begynner å jobbe med det, enten som terapeut eller på andre måter. All undervisning og praksis er planlagt med nettopp dette som utgangspunkt, og fokuserer på hvordan vi skal gjøre våre studenter best mulig skikket til å nå dette målet og ikke minst oppnå selvtillit og erfaring til å klare å starte opp. 

 • Etter endt utdanning skal du kunne gi veiledning til pasienter om hvordan de ved hjelp av kostomlegging og bruk av kosttilskudd kan rette opp ubalanser som kan motvirke og reversere sykdomsprosesser. Rådene skal være basert på vitenskapelig dokumentasjon og kliniske erfaringer, og være tilpasset den enkelte pasient.
 • Du vil ha kunnskap og ferdigheter i endringsprosesser, motivasjon og kommunikasjonsteknikker som er nødvendig for å kunne skape varige endringer hos dine pasienter. 
 • Du vil ha gode faglige kunnskaper, og ha utviklet evnen til å sette deg inn i vitenskapelige publikasjoner. Det er grunnlaget for å holde deg best mulig oppdatert på ny forskning.
 • Du vil ha kunnskap om forskjellen på skolemedisin og naturmedisin, og kunnskap om naturmedisinens behandlingsstrategi og hvordan denne kan sette i gang menneskets innebygde selvhelbredende krefter.
 • Du skal gjennom studiet utvikle ferdigheter i pasientbehandling og gjennomføring av konsultasjoner. Det innebærer å mestre din rolle som terapeut og ha kunnskap om kommunikasjon, pasientpsykologi og etikk i arbeidssituasjonen.
 • Du vil ha gode kunnskaper om kroppens anatomi og fysiologi, mikrobiologi og patologi knyttet til alle organsystemer. 
 • Du vil ha forståelse for ernæringsterapiens og egne begrensninger slik at du kan vurdere når pasienten bør sendes videre til annet kvalifisert helsepersonell.
 • Du vil kunne gjennomføre selvstendige konsultasjoner og utarbeide nødvendig materiell for pasientene på en forsvarlig måte.
 • Skolen legger stor vekt på at du skal ha praktisk nytteverdi av studiet. Derfor lærer du også hvordan du starter opp og drifter din egen terapeutvirksomhet og hvordan du bør markedsføre den. 

Litt om innholdet de første to årene

Grunnmedisin

Dette faget er det største de to første årene, og står for 50 % av studiebelastningen. Du vil få gode kunnskaper om kroppens anatomi og fysiologi, mikrobiologi og patologi knyttet til alle organsystemene. Vi legger vekt på det som er viktig for en terapeut å kunne, for å bli en trygg og god behandler. Grunnmedisin gjør at du lettere forstår mekanismene som ligger bak de ulike terapifagene. Et eksempel på dette er hvordan maten påvirker hormonsystemet, og sammenhengen mellom fordøyelse, mikrobiota og hjernen.

Ernæring, livsstil og miljø

Dette faget er helt nytt i 2020. Her lærer du det viktigste innen ernæring og i tillegg hvordan vår helse påvirkes av både livsstil og miljø. Du lærer hvordan du bør spise for egen helse og for miljøet. Vi tror ikke på én spesiell diett eller ett spesifikt kosthold som passer for alle, men at det er store individuelle forskjeller. Innen livsstil vil du lære om blant annet søvn, stress, lys, bevegelse, avspenning og mye mer. Vi blir også påvirket av miljøet vi omgir oss med. Her lærer du blant annet om muggsopper, sprøytemidler og andre giftstoffer i omgivelsene. 

Helsecoaching

Dette faget er en videreføring og utvidet versjon av faget Terapeutkompetanse. Det er gjennom dette faget du skal utvikle evnen til å motivere og inspirere dine pasienter. Noen eksempler på det du lærer er å bygge gode relasjoner, motivere til endringer, etablere nye vaner, kognitiv fungering under stress, ulike coachingmodeller, utviklingsmodeller, strukturere samtaler og mye mer. 

Naturmedisin

Naturmedisin handler om å sette kroppen i stand til å helbrede seg selv, via mest mulig naturlige og bivirkningsfrie metoder. Sentralt i faget står helhetstanken og at man må jobbe for å forsøke å finne årsaken til sykdommen eller plagen, og ikke kun behandle symptomene. Vi har mye å lære av Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM), Ayurveda og Vestlig naturmedisin. Du lærer for eksempel hvordan å bruke prinsippene fra TKM innen kosthold, urter og livsstilsråd. 

De siste to årene

De to siste årene lærer du enda mer konkret om hvordan benytte ernæringsterapi for å avdekke, forebygge og behandle en rekke ulike lidelser og sykdommer. Det legges stor vekt på praksis og utvikling av dine terapeutferdigheter. Praksis gjennomføres på skolen, i klinikker og via digitale verktøy. Noe praksis organiseres av skolen, mens noe praksis må du selv organisere (det er mye læring i nettopp dette). 

I tillegg vil faget Terapeutkompetanse være sentralt. Her vil du fortsette å utvikle deg som terapeut, og lære enda mer om kommunikasjon, motivasjon og terapeutrollen. 

Et annet fag det siste året er Markedsføring for terapeuter. Det dreier seg mye om hvordan du ønsker å jobbe, hvilke pasienter du ønsker å jobbe med og selvfølgelig ulike måter å oppnå kontakt og tillit med dine nye pasienter. Digital markedsføring er viktig, men fungerer ikke hvis innholdet og struktureringen ellers ikke er på plass. Vi legger vekt på å finne en måte å markedsføre på som passer til deg og selvfølgelig fungerer mot din målgruppe. 

Etter at vi har mottatt søknaden og gjennomgått den, vil du få en bekreftelse på at den er mottatt og vi vil kontakte deg for å gjøre et intervju via Skype/Zoom. Det blir også en fin anledning for å stille spørsmål om utdanningen, og finne ut om dette er noe for deg.

Vi ønsker topp motiverte studenter som er godt skikket til å gjøre en god og forsvarlig jobb som ernæringsterapeut. Det vi ønsker å prate om er blant annet: 

 • Faglig bakgrunn
 • Erfaringer
 • Motivasjon
 • Forventninger
 • Fremtidsplaner

NB! Det å ha en faglig bakgrunn og erfaring fra noe helt annet enn helse, behøver ikke å være en svakhet, men kan i mange tilfeller være en styrke.  

Ernæringsterapi er for deg som ønsker å starte egen praksis som terapeut. 

Etter fullført utdanning kan du jobbe:

 • I egen praksis som ernæringsterapeut, eller i et fellesskap med andre terapeuter
 • Med undervisning/kursvirksomhet
 • Holde foredrag, skrive bøker
 • Med salg/rådgivning innen helsekost
 • Med rådgivning/kurs mot bedrifter
 • På et treningssenter


Utdannelsen vil også gi:

 • Etablerte terapeuter et utvidet tilbud i eksisterende praksis

Opptakskrav

 • Det er ingen opptakskrav, men søknden blir vurdert etter din bakgrunn, motivasjon og planer
 • Det er en stor fordel med gode engelskkunnskaper da en del litteratur og forskning kun er tilgjengelig på engelsk.
 • Dersom du ikke har grunnleggende kunnskaper i anatomi og fysiologi, så anbefaler vi vårt Forkurs i anatomi og fysiologi

Ernæringsterapi er en 4-årig deltidsutdanning som kan kombineres med full jobb eller annen utdanning. Studiebelastningen er 50 % hvert år, og beregnet til 750 timer pr år. Det er kun mulig å ta det på deltid. 

De to første årene består av følgende fag:

Fag Antall temaer Timetall  Belastning
Grunnmedisin 10 750 50 % 
Ernæring, livsstil og miljø 6 225 15 %
Naturmedisin 4 225 15% 
Helsecoaching 4 225 15 %
Praksis   75 5 %
Sum 24

1500

100 %

De to første årene er felles med alle andre terapeututdanninger på skolen. 

Foreløpig oversikt over de to siste årene: 

Fag Antall temaer Timetall 
Enæringsterapi 8 750
Praksis   300
Terapeutkompetanse 4 225
Markedsføring for terapeuter 4 225
Sum 24

1500

Et normalt studieår er 10 måneder (40 uker). Timetall og belastning viser total studiebelastningen. Kan du mye fra før og/eller har god studieteknikk, er det mulig å studere raskere. Timetall viser både undervisning, veiledning, arbeid med oppgaver, praksis og selvstudium. 

Obligatoriske samlinger

 • De to første årene er det kun 1 samling pr semester, totalt 4. Det er obligatorisk å være med på minimum 2 av dem, mens maksimalt 2 kan gjennomføres via nett.
 • De to siste årene vil det være 2 samlinger pr semester, totalt 8. Det er obligatorisk å være med på minimum 6 av dem, mens maksimalt 2 kan gjennomføres via nett.

Samlingene gjennomføres fra fredag kl 1600 til søndag kl 1500.

Hvis du deltar på en samling via nett, kreves det at du skriver et referat. 

Praksis

I tillegg til samlinger, skal du gjennomføre ulike typer praksis. Dette kan gjøres ulike steder i landet, men du må påregne noe reise.

Studieavgift: kr 33 800,- pr. år
Delbetal fra kr 3 614 (10 avdrag)

Studieavgift år 1 og 2: kr 16 900 pr semester (33 800 pr år)

Studieavgift år 3 og 4: kr 19 500 pr semester (39 000 pr år)

 • Studieavgift betales for ett år om gangen og kan betales i én innbetaling eller med avdrag.
 • I tillegg kommer påmeldingsavgift på kr 2500,- Denne betales etter at søknaden er godkjent og du har akseptert studieplassen.
 • I tillegg kommer utgifter til eksamen og lærebøker. Eksamensavgift er tilsammen ca. kr 1200 til 1800 pr år.

Fritak og redusert studieavgift

Enkelte fag vil kunne gi fritak for deler av undervisningen samt litt redusert studieavgift. Hvor mye er avhengig av når du har fullført utdanningen, og ved hvilken skole den er gjennomført. Send oss en e-post med informasjon så gir vi deg en tilbakemelding. 

 • Dersom du har Grunnmedisin eller tilsvarende minimum 30 studiepoeng fra høyskole, vil du få fritak for Grunnmedisin og litt redusert studieavgift.
 • Dersom du har fullført Naturmedisinsk grunnutdanning, vil du få fritak og litt redusert studieavgift. Vi godkjenner kun naturmedisinsk grunnutdanning gjennomført hos oss. 
 • Dersom du har gjennomført og bestått Kostholdsveileder, vil du få litt redusert studieavgift.
 • I denne utdanningen er ikke VEKS-fag et eget fag, men er integrert i flere av de andre fagene. Har du gjennomført VEKS-fag hos oss, vil du likevel kunne få litt redusert studieavgift avhengig av hvor lenge siden det er. 

Dersom du har betalt studieavgift, men ikke fullført, så vil du også kunne få redusert studieavgift. 

Selv om du får fritak for ett fag, vil du likevel ha full tilgang til pensum. Noen tverrfaglige oppgaver kan inneholde spørsmål relatert til det faget og må da gjennomføres på samme måte som for andre studenter. 

Er det mulig å gjennomføre ernæringsterapi med en fulltidsjobb ved siden av?
Ja, det er lagt opp til at det skal være mulig. 


Hva kan jeg jobbe med etter endt utdanning?
Du skal etter endt utdanning kunne etablere deg som terapeut med ernæringsterapi som hovedterapi.

Du skal kunne gjennomføre en klientbehandling som omfatter en anamnese, forslag til kosthold- og livsstilsendringer og et strukturert opplegg for oppfølginger inntil ønsket resultat er oppnådd.


Hvordan vurderes eksamen?
Med karakter. 
 
Trenger jeg VEKS-fag i tillegg? 
Nei. Hele pensum i VEKS-fag er dekket ved at tilsvarende læringsutbytte oppnås gjennom utdanningen. Etikk og kommunikasjon er dekket gjennom Helsecoaching og praksis.  Vitenskapslære er dekket av Ernæring, livstil og miljø og i Naturmedisin. Samfunnsdelen av VEKS-fag er dekket gjennom Markedsføring for terapeuter og Naturmedisin. 

Kan man få støtte fra Lånekassen?
Nei, dessverre. Våre utdanninger som ikke er støttet har en lavere studieavgift enn tilsvarende utdanninger, slik at man skal ha mulighet til å dekke dette selv. I tillegg til å jobbe ved siden av studiene, begynner mange av våre studenter å ha egne pasienter mens de studerer.  

Det er også mulig å delbetale studieavgiften. 
 
Kan man få tilgang til utdanningen etter at jeg har fullført?
Ja, du kan bestille alumni-tilgang. Da får du tilgang til oppdatert pensum, videoforelesninger og rabatt på webinarer etc. Alumni koster kr 800 for 12 måneder. 

© 2020 Tunsberg Medisinske Skole