NB! Klikk på bokens tittel for å bestille
Boken er pensum i grunnmedisin del 2
Pensum i faget Grunnmedisin og i Ernæring, livsstil og miljø.
Originalutgaven av denne boken, Leben ohne Brot, kom ut i 1967. Da er det helt naturlig å spørre, finnes det ikke noe nyere og bedre? Det er det selvfølgelig umulig å svare på. Men hvor aktuell den faktisk var, understrekes at den i 2000 ble oversatt og utgitt i USA under tittelen Life without Bread, og var utgangspunktet for den første utgaven av Bedre uten brød i 2005 og oppdatert i 2010 og det meste av innholdet er fortsatt like aktuelt.
Bokens tittel kan være litt misvisende, siden boken inneholder mye mer enn at brød i store mengder kan skape problemer. Wolfgang Lutz har både gjennomført forskning på hvordan maten påvirker kroppens funksjoner og hvordan teoriene virker i praksis i arbeidet med pasienter. Med et åpent sinn har han gått inn i kjernen og forklarer en del av de grunnleggende forholdene som bestemmer vår helse. VI får her en vitenskapelig basert forklaring på hvordan vi kan forstå kroppens reaksjoner på det vi spiser og hvilke forandringer vil kan ha glede av å gjennomføre.
I studieveiledningen til hvert tema vil de aktuelle delene av boken bli oppgitt.
Boken er pensum i både grunnmedisin del 1 og del 2
Fedon slo ned nærmest som en bombe i den norske ernæringsdebatten rundt årtusenskiftet. Tenke seg til en greker som kommer og forteller at den kongelige norske poteten kunne være et problem. Og at vi ikke burde ha for mye brunost på brødskiva. Det måtte bli bråk. Nå, etter mange år og mange bøker har Fedon blitt en institusjon, en autoritet det absolutt er fornuftig å lytte til.
I 2017 ga han ut en bok som er meget aktuell. De senere årene har tarmens, og spesielt bakterienes betydning for alle sider av vår helse blitt omfattet av enorm interesse. Forskningen foregår over hele verden med mange oppdagelser som har stor betydning for hvordan helsen utvikler seg. Derfor er Fedons bok et nyttig bidrag til forståelsen av bakterienes betydning for alle deler av vår helse, fra fordøyelsesproblemer til søvn. Den er både grundig og samtidig lettlest.
Fra jord til bord
Naturlig og bærekraftig mat - best på smak - best for helsa - best for klimaet Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsa? Da er denne boka for deg! Gry Hammer - bestselgende forfatter av boka Fermentering, matentusiast, yogalærer og kursholder - jakter på gode råvarer og god helse. Hennes matfilosofi er basert på tradisjonsmat. Det vil si naturlig mat som kjøtt fra beitefôrede dyr, upasteurisert melkemat, langkokt kraft, fermenterte grønnsaker og selvsankede urter og ville vekster. Her lærer hun deg hvordan du kan gjøre det samme - på dine premisser. Du finner over 100 oppskrifter på brødmat, pålegg, kjøtt- og fiskemiddager, vegetarretter og søte saker.
Pensum i faget Ernæring, livsstil og miljø.
Boken gir en grunnleggende forståelse av vår egen matkultur, og hvordan vi adopterer nye trender innen ernæring. Den gir et viktig perspektiv til studenter som ønsker å hjelpe mennesker å forbedre kostholdet sitt. Det å kunne møte mennesker der de er i sin matkultur, i sine matvaner og livsstil, gjør at man som terapeut letter forstår hva som skal til for å endre våre matvaner og oppnå bedre helse. Vi må forstå hvorfor vi spiser som vi gjør, for å klare å hjelpe andre til å endre sine vaner.
Boken er en solid og overraskende lettlest bok om hvorfor vi spiser som vi gjør i Norge i dag. Hun har beskrevet i detalj om mat fra 1500 tallet og frem til 2019 hvor hun dekker matkonsepter som avspeiler sosioøkonomiske forskjeller, kjønnsroller, ernæringsstatus av kosthold og hvordan vi har havnet i et samfunn hvor hurtigmaten dominerer.
Mye av hennes informasjon er basert medisinhistorie av Lege Fredrik Grøn (1871-1947) som fokuserte sin forskning på norsk kosthold og folkemedisin, og hvordan dette påvirket folkehelsen gjennom tider. Den kan leses som en historiebok fylt med anekdoter og fortellinger og den kan også brukes som et oppslagsverk for alle som har interesse av mat, helse og ernæring.